Unitatea Cardiaci Critici de la Târgu Mureş salvează vieți fără să fie atestată de Minister

Stefan Alexiu

Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) de la Târgu Mureş, deşi funcţionează şi a reuşit să reducă mortalitatea la 2,5%, nu este atestată oficial. Se află în această situație ca urmare a tergiversării unor semnături la Ministerului Sănătăţii, a anunţat joi şefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Theodora Benedek.

„Am prezentat, în cadrul CardioNET, rezultatele la opt luni de la deschiderea noii unităţi de terapie intensivă coronariană, rezultate spectaculoase, care au dus la scăderea semnificativă a mortalităţii în urgenţe cardiovasculare, care ne situează pe un loc de frunte în ceea ce priveşte eficienţa şi performanţa în asistenţa cardiologică de urgenţă în Europa, nu doar în România. (…) În 2012, Ministerul Sănătăţii a dat un Ordin pentru înfiinţarea acestor Unităţi de Terapie Intensivă. După 5 ani, în Clinica de Cardiologie din Târgu Mureş a fost inaugurată, cu mare greutate, cea mai modernă unitate de acest tip din România. Încă nu există în acte, pentru că a durat destul de mult până s-a trimis solicitarea la Bucureşti, dar la Ministerul Sănătăţii unei doamne secretare i se pare că virgulele nu sunt bine puse şi aceasta prelungeşte de 7-8 luni atestarea acestei unităţi”, a precizat, presei, dr. Theodora Benedek.

Citește și Cum se tratează la Târgu Mureș bolile cardiovasculare prin intervenții minim invazive? Pacientul se poate mobiliza în 12 ore de la intervenție

Potrivit acesteia, din 1 noiembrie 2017 până în prezent, în USTACC Târgu Mureş au fost internaţi 742 de bolnavi, iar mortalitatea înregistrată aici a fost de 2,5%, cu mult sub nivelul mortalităţii în urgenţele cardiovasculare.

Citeste si...  Sondaj CURS: În rândul electoratului de dreapta, Iohannis are de ori mai multe procente decât Cioloș! În rândul electoratului PSD/ALDE Tăriceanu îl zdrobește pe Dragnea

„Comparativ, mortalitatea în urgenţe cardiovasculare este peste 10%, depinde de tipul urgenţei şi tipul unităţii în care se internează. Per spital, ATI general, mortalitatea este de 5,2-5,3%, pe când dacă bolnavul rămâne în unitatea din Clinica de Cardiologie, unde este îngrijit de cardiolog, diferenţa de mortalitate este de 2,5% faţă de 5,3%”, a spus dr. Benedek.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *