universitatea-stefa-cel-mare-suceava-inventii-brevete-osim

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are cele mai multe brevete de invenție în 2016

Redactie

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se află  pe primul loc în topul universităților românești alcătuit pe baza brevetelor de invenții acordate în anul 2016 de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România.

Potrivit datelor din comunicatul remis de universitatea suceveană, în anul 2016, OSIM a acordat acesteia un număr de 34 de brevete de invenție, rezultat care a clasat-o pe primul loc între instituțiile de învățământ superior din țară în acest domeniu. Următoarele două clasate în acest top sunt Universitatea „Transilvania” din Brașov (13 brevete) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (11 brevete).

Două nume importante pentru contribuțiile în domeniul inventicii la Universitatea Suceava

În comunicat sunt menționate numele regretatului prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, care a realizat mai mult de 350 de invenţii în domeniile transformatoare electrice, micromotoare neconvenţionale și energetică solară, fiindu-i acordat titlul „Inventator de elită”, clasa I, de către Comisia de Inventică a Academiei Române.

Prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu

De asemenea, este amintit și numele prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, cu un palmares de peste 150 de invenții în domeniile analitică instrumentală, echipamente pentru valorificarea superioară a deșeurilor de lemn, echipamente pentru încercarea și caracterizarea avansată a materialelor, fiindu-i conferit Ordinul în grad de Cavaler al Federației Internaţionale a Inventatorilor.

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt

 

Citește și: Un elev din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit o nouă stea

 

În 2014, universitatea a primit  Trofeului Creativității de către OSIM. În anul 2016 brevete naționale au obținut 21 de universități românești, care pot fi regăsite în Buletinele Oficiale de Proprietate Intelectuală publicate de OSIM și de Baza de date Espacenet a Oficiului European de Brevete (EPO).

Citeste si...  Universitatea de Vest Timișoara va investi 7 milioane de euro pentru dezvoltarea instituțională în 2017

Sursă foto: www.radioiasi.ro


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *