UPDATE: Fostul președinte CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv. Au fost arestaţi pentru 30 de zile Costache Alin Sergiu, Ciobanu Nicolae Sergiu, Mischie Răzvan Mihai, Costică Maria, precum şi pentru avocata Manta Cristina, Petrescu Mina Elena , Sardare Jeana , Mocanu Gabriela, Bara Lucian Vasile, Munteanu Ovidiu, Mihăescu Ion Ovidiu şi Geambaşu Ion Răzvan.

În schimb, Irina Adelina Geambașu urmează să fie cercetată în arest la domiciliu.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, alături de alte 13 persoane, în dosarul în care se investighează decontări ilegale ale CASMB, a informat vineri DNA, printr-un comunicat.

Mai exact, arată sursa citată, anchetatorii au decis reținerea lui Marian Burcea, președinte al CNAS, cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB, cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal, și a lui Ion-Răzvan Geambașu, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și manager al Direcției Medic șef a CASMB, cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată.

Citeste si...  UPDATE: Oficial, averea lui Liviu Dragnea sub sechestrul DNA

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate Marian Burcea a fost reţinut de DNA în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale la domiciliu, în care joi au fost făcute 50 de percheziţii.

Marian Burcea a fost numit în funcţie în martie 2017, până atunci ocupând postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sănătate a Armatei.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar mai fi fost reţinute alte trei persoane.

Citiți și Lobby la Washington anti-DNA

Procurorii anticorupţie au făcut joi 50 de percheziţii, inclusiv la CNAS şi la CASMB, într-un dosar în care mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals, potrivit unor surse judiciare.

În acest caz sunt implicaţi funcţionari în cadrul CSAMB, funcţionari aflaţi sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform aceloraşi surse, au existat  numeroase situaţii în care, prioritate la aprobare şi decontare au avut  dosarele medicale cu pacienţi fictivi, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi  care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi. Pentru evitarea depistării fraudelor, se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

Citeste si...  Justiția PNL: judecător milionar, pensionat, numit secretar de stat la Ministerul Justiției

Prejudiciul adus bugetului CASMB este de aproximativ 13.200.000 lei,  cu vătămarea drepturilor legale ale asiguraţilor cărora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenţă medicală la domiciliu.

Mai mult, funcţionari din cadrul CNAS şi ai CASMB, inclusiv funcţionari cu atribuţii de control, ar fi pretins foloase materiale  de la reprezentanta unei societăţi care oferea asistenţă medicală la domiciliu, în schimbul renunţării la efectuarea activităţii de control la societatea respectivă.

Conform aceloraşi surse, în contextul unui control al Curţii de Conturi, persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au acţionat în aşa fel încât să împiedice aflarea situaţiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente  în favoarea unor pacienţi fictivi. Astfel, medicamente  în valoare de 33.000.000 de lei, au fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS.

Funcţionarii sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise în perioada ianuarie 2016 – august 2017.