USR cere demiteri la Achiziţii Centralizate. Orban pare surd!

0

Deputatul USR Iulian Bulai îi cere premierului Ludovic Orban să o demită pe preşedintele Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, el făcând referire directă la contractul de achiziţie de măşti de protecţie FFP2 şi FFP3 în valoare de 12 milioane de euro atribuit unei firme de comerţ cu amănuntul din Giurgiu.

 

„În timp de criză, România ar trebui să achiziţioneze echipamente medicale direct de la producător, nu prin intermediari care au creat firme căpuşă pentru a face speculă. Totuşi, ONAC a atribuit o licitaţie unei firme debutante, Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, deţinută de o bucătăreasă de la restaurantul deţinut de Grupul Sanimed, care a băgat-o la înaintare fiindcă Sanimed are datorii la stat şi nu poate face direct afaceri cu el. Această afacere păguboasă ne costă de două ori mai mult decât valoarea echipamentelor”, afirmă deputatul Bulai, care este şi vicepreşedinte al USR, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Iulian Bulai subliniază că „ONAC este singura instituţie abilitată din România pentru a face achiziţii de echipamente medicale”, în condiţiile în care „consiliile judeţene au suspendată această calitate pe timpul stării de urgenţă”.

Securistul în coronavirus nu are scrupule. El se îmbogățește pe seama românului

„ONAC este condus de Cornelia Nagy, numită de Viorica Dăncilă în 2018. Până atunci, Cornelia Nagy a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate din cadrul Ministerului Mediului. De la rezervaţii naţionale la achiziţii centralizate e doar un pas. În aceste vremuri de criză, România trebuie să fie condusă de oameni de stat, nu de combinatori sau de persoane care din funcţia publică practică specula cu echipamente medicale. În ultimii 10 ani, dna Nagy a deţinut poziţii de vârf în mai multe ministere, gestionând departamentele de achiziţii la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor (…) Achiziţia de măşti la suprapreţ (12 milioane euro) de la o firmă minusculă şi nespecializată de tip paravan, aparţinând unei foste bucătărese, acum în şomaj, o descalifică pe doamna Cornelia Nagy să mai conducă această instituţie crucială pentru gestionarea acestei crize din România”, afirmă vicepreşedintele USR.

Parlamentarul USR Neamţ mai menţionează că dacă o menţine în funcţie pe Cornelia Nagy, Ludovic Orban ar trebui să îşi asume şi deciziile acesteia.

„Îi solicit prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban, să o demită de urgenţă pe această doamnă şi să numească în cel mai scurt timp o persoană competentă în această poziţie. Dacă o menţine pe doamna Nagy în funcţie, domnul Orban trebuie să-şi asume şi deciziile ei de aruncat bani către prieteni şi firme de casă”, a mai afirmat Bulai.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, o anchetă a Corpului de control la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate cu privire la contractul semnat cu o firmă din Giurgiu pentru cumpărarea de măşti de protecţie, precizând că, dacă acesta nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat.

„A apărut în material că în procedura de achiziţii derulată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate s-a semnat un contract cadru cu o firmă din judeţul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de control la ONAC, aştept rezultatele acestei anchete. Sincer, mi se pare ciudat că o firmă care nu prea are istoric şi nu are experienţă în zona medicală să poată obţine un astfel de contract. Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale va fi reziliat, iar persoanele implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale vor răspunde pentru această decizie”, a afirmat Orban.

Presa a relatat că o societate din satul giurgiuvean Uzunu, comuna Călugăreni, înfiinţată în martie 2019, vinde Guvernului un număr de 1,75 milioane de măşti de protecţie pentru suma de 56 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele