USR va ataca la CCR proiectul deputatului “Mitralieră” adoptat de Parlament care îi scapă pe evazioniști de urmărirea penală dacă achită prejudiciul

0

USR va ataca la Curtea Constituţională proiectul inițiat de Cătălin Rădulescu pentru modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Noua lege îi scapă de urmărirea penală pe toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală, dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.

„Vom ataca această iniţiativă la CCR. Noi considerăm că această idee năstruşnică, specifică găştii infracţionale din PSD, conform căreia hoţul prins devine negustor cinstit, nu poate să fie un principiu de lege într-un stat democratic. Ideea că e ok să furi şi în caz că eşti prins plăteşti un pic şi îşi vezi de treabă, adică te întorci la furat, coroborat cu ceea ce avem în Codurile penale, unde pentru evaziune fiscală şi spălare de bani nu mai poţi fi arestat, este pur şi simplu o construcţie ideală pentru ca infractorii să poată fura din bani publici sau bani, în diverse modalităţi, după care, în momentul în care sunt prinşi şi deranjaţi de procurori, să se suie în avion şi să plece în Madagascar, Costa Rica, Brazilia şi în alte ţări generoase“, a declarat președintele USR, Dan Barna, citat de Agerpres.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, miercuri, proiectul cu 188 de voturi „pentru“, 38 de voturi „împotrivă“ și 3 abțineri.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală“, prevede proiectul.

Actul normativ mai stabilește că această măsură se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una dintre aceste fapte, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia.

Citește și Ședință de Guvern azi, în ziua moțiunii de cenzură: Iohannis participă cu scopul de a împiedica OUG pe amnistie și grațiere

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele