USR vrea o lege Magnițki în România: Restricții pentru cetățenii străni acuzați de corupție, spălare de bani și încălcarea drepturilor omului

0
- Reclama -

Uniunea Salvați România a lansat în dezbatere un proiect de lege Magnițki pentru România, care prevede instituirea unor restricții în privința cetățenilor străini responsabili de corupție la scară largă, spălarea banilor și încălcarea drepturilor omului, se anunță într-un comunicat de presă al partidului.

Potrivit proiectului, Ministerul Afacerilor Externe va elabora o listă a cetățenilor străini despre care există informații sau motive serioase de a bănui că au fost implicați sau au contribuit la corupția la nivel înalt, la spălarea banilor sau la încălcarea drepturilor omului, care a avut drept rezultat moartea sau vătămarea gravă a unei persoane. Cetățenii străini aflați pe această listă vor avea interzisă intrarea în România, iar fondurile lor din țara noastră vor fi blocate.

Potrivit USR, România are nevoie de o lege Magnițki pentru a încuraja respectarea drepturilor omului, pentru a combate marea corupţie  la nivel  global  şi pentru  a poziţiona  ţara noastră  drept  actor  activ  în lupta  pentru  bună guvernare şi drepturile omului.

Inițiatorii proiectului sunt deputații USR Cristian Ghinea şi Adrian Prisnel, care au lucrat alături de William F. Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global și Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate.

”Acum 9 ani, un om murea în pușcărie în Rusia pentru că a avut curajul să demaște corupția și fraudele fiscale din țară sa. Acest om, Serghei Magnițki,  a fost un avocat rus, care după ce a făcut aceste dezvăluiri, a fost torturat și omorât în pușcărie. Nu trebuie să mai permitem așa ceva. Mișcarea internațională Magnițki propune în fiecare țară legi prin care se interzice accesul în țară și deținerea de averi de către indivizi implicați în torturi, în corupție și în alte fărădelegi. USR propune partidelor parlamentare să depunem și în România o legislație de tip Magnițki, astfel încât să intrăm și noi în rândul țărilor care țin la valori morale. Haideți să lucrăm împreună la acest proiect de lege, să facem o lege bună, astfel încât să le spunem criminalilor: Până aici! România nu e pentru voi!”, a declarat Cristian Ghinea.

- Reclama -

”Politicienii care-și fură cetățenii, care-și bat sau torturează cetățenii, care-i aruncă în pușcării pentru opiniile și acțiunile lor politice, care intimidează, cenzurează sau mai grav ucid jurnaliști trebuie să fie cunoscuți și să știe că vor fi cunoscuți nu doar în țările lor, ci peste tot în lume pentru ca fac aceste fapte abominabile. Și mai ales să știe că nu e doar o chestiune de proastă reputație internațională, ci și de sancțiuni concrete și că riscă izolarea. Acesta lege e și un mesaj puternic pentru politicienii care conduc România”, a declarat, la rândul său, deputatul Adrian Prisnel.

USR subliniază că țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Estonia, Letonia și Lituania au adoptat „Legi Magnițki” în diverse forme, iar alte ţări sunt în curs de a adopta un asemenea act: Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Olanda, Africa de Sud, Australia, Republica Moldova și Ucraina.

”Speranța mea este că proiectul de lege Magnițki propus azi în România va primi sprijin din partea tuturor partidelor parlamentare, deoarece democrația și statul de drept nu au o culoare politică. Este timpul să acționăm împreună și să îi oprim pe Putin și pe soldații lui, care calcă în picioare cele mai prețuite valori europene: libertatea și drepturile omului”, a declarat William F. Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global.

Biroul Național al USR a decis susținerea acestui proiect de lege. Inițiatorii au trimis scrisori către toate partidele parlamentare din România, cu invitația de a lucra împreună pe proiectul de lege pentru a ajunge la o formă agreată larg de forțele politice din România.

Citește și Ponta: “OUG pentru Fondul Suveran de Investiții, adoptată, deși ministerul justiției a avertizat că este neconstituțională”

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele