USR vrea un cazier de mediu

0
Sintesti poluare garda mediu
Sursa foto: facebook/Garda Nationala Mediu

Parlamentarii USR Oana Cambera şi Dragoş Popescu au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă privind instituirea unui registru naţional de mediu şi a unui cazier de mediu, precum şi a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislaţia de mediu.

 

Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unităţi administrativ-teritoriale, precum şi asociaţii, acţionarii şi reprezentanţii legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislaţiei de mediu. Propunerea legislativă este eligibilă de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit USR, implementarea unui registru naţional electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu, precum şi introducerea sancţiunii complementare a punctelor de penalizare sunt menite să descurajeze încălcarea legislaţiei de mediu, atât pentru persoane fizice şi juridice, cât şi pentru instituţii şi UAT-uri.

”În momentul de faţă, nu există la nivel naţional nicio formă de trasabilitate a infracţiunilor şi contravenţiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea şi mediul în care trăim. Legislaţia-cadru europeană face paşi rapizi în direcţia reducerii acestor fenomene şi considerăm că România trebuie să acţioneze cât mai rapid, mai ales în contextul investiţiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”, a transmis Dragoş Popescu, senator USR.

Iniţiativa legislativă creează astfel o lege-cadru, după care executivul poate să reglementeze prin acte normative secundare condiţiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.

Peperomia, planta care seamănă cu piperul

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele