UPDATE: Valea Uzului se transformă într-o saga diplomatică la Budapesta

0

Kelemen Hunor a declarat vineri că va face toate demersurile legale la forurile internaţionale, de la Uniunea Europeană, până la toţi partenerii României, în legătură cu incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, adăugând că reprezentanţii Uniunii vor arăta poze, înregistrări astfel încât “lumea” să vadă “cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate”.

“A fost un act de vandalism, de barbarie, să intri în cimitir, sa-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatra, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului, sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. Trebuie un dialog constructiv. România ieri a arătat faţa adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019. Noi am cerut pedepsirea celor care au provocat aceasta situaţie şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au avut un rol în această întâmplare începând de la primarul din Dărmăneşti care nu a respectat nicio lege”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, la RFI.

 

Știre inițială

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat pentru vineri la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria pentru a discuta pe tema evenimentelor de la Valea Uzului, a anunţat, joi noapte, pe Facebook, Tamas Menczer, secretar de stat în MAE ungar responsabil cu informarea şi cu imaginea de peste graniţe a Ungariei, informează MTI.

Tamas Menczer a calificat cele întâmplate la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului, un lucru scandalos şi inacceptabil.

Citește și UDMR cere demisia lui Carmen Dan

”Toată lumea îşi poate comemora morţii, dar nu astfel”, a declarat oficialul ungar, apreciind că “aici nu este vorba despre altceva, decât de violenţă egocentrică”.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizată la cimitir şi a scris: “Dacă politica românească nu a dorit să împiedice această barbarie, vorbim despre un scandal al moralităţii, iar dacă nu a putut să facă asta, este vorba despre un eşec al aparatului administrativ de stat”.

Anterior, Levente Magyar, secretar de stat în MAE ungar, a declarat, pentru agenţia ungară de presă MTI, că guvernul de la Budapesta a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele din cimitirul militar din Valea Uzului.

Citește și Cioloș cere UDMR-ului să retragă proiectul privind minoritățile: ;Politică oportunistă

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele