
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, instituirea stării de alertă la nivel naţional, din data de 15 mai, pentru o perioadă de 30 de zile, în urma hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta hotărâre: art. 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel naţional pentru o perioadă de 30 de zile”, a declarat Marcel Vela, la finalul şedinţei CNSU.
Ministrul a precizat că regulile de desfăşurare a unor activităţi care necesită măsuri specifice de protecţie sanitară se adoptă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului cu competenţă în domeniu.
Năstase se judecă pentru ”Steaua României” cu Iohannis și Orban
În ceea ce priveşte stocurile de urgenţă medicală, secretarul de stat Raed Arafat dispune în colaborare cu ministrul Sănătăţii, prin ordin al comandantului acţiunii, măsurile necesare prevenirii şi combaterii infecţiilor cu noul coronavirus, a adăugat Vela.
Masca e obligatorie
Raed Arafat, a anunţat, joi seara, că începând cu 15 mai se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise.
„Începând cu 15 mai, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise se instituie obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite”, a declarat Raed Arafat, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Restricții la zbor cu avionul
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai anunţat că începând cu 15 mai se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii din aviaţie spre şi dinspre mai multe state, pentru o perioadă de 14 zile.
„Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, SUA, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15 mai”, a declarat Raed Arafat.
Arafat a explicat că sunt exceptate de la aceste măsuri mai multe categorii de zboruri: cele efectuate cu aeronave de stat, cele de transport marfă şi corespondenţă, umanitare şi care asigură servicii medicale de urgenţă, cele care sunt destinate salvării şi căutării în situaţii de urgenţă, transportul echipelor de intervenţie tehnice, aterizări tehnice necomerciale etc.
De asemenea, şeful DSU a anunţat că se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate speciale şi ocazionale pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre şi dinspre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia, până la data de 1 iunie.
Tătaru: vor rămâne în vigoare multe reguli şi precauţii
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că se vor lua anumite măsuri de relaxare, însă vor rămâne în vigoare multe reguli şi precauţii, iar în fiecare domeniu se vor institui reguli de funcţionare.
„Suntem într-un context în care rămânem cu precauţii, rămânem cu acele reguli, suntem într-un context în care apar măsuri de relaxare, se deschid sau se reiau şi anumite activităţi. Reluarea acestor activităţi se desfăşoară în cadrul unor reguli de funcţionare şi desfăşurare”, a spus Nelu Tătaru, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
El a arătat că reluarea sporturilor individuale sau a cantonamentelor pentru sportivii de performanţă se va găsi într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Tineretului şi Sportului.
Reluarea începând din 2 iunie a pregătirii elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a se va regăsi, din punctul de vedere al regulilor, într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei.