Veniturile lunare medii ale gospodăriilor din România, 3.569 de lei

0

Veniturile totale medii lunare au ajuns în trimestrul IV din 2017, în termeni nominali, 3.569 lei pe gospodărie şi 1.362 lei pe persoană, potrivit datelor INS. Cheltuielile totale ale populaţiei s-au ridicat, în același trimestru, în medie, la 3.061 lei lunar pe gospodărie (1.168 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,8% din nivelul veniturilor totale.

Se remarcă și o nouă paradigmă. Veniturile băneşti au fost, în medie, 3.230 lei lunar pe gospodărie (1.233 lei pe persoană), și depășesc cheltuielile, rezultând un excedent de 169 de lei pe lună. În plus, veniturile în natură s-au cifrat la 339 lei lunar pe gospodărie (129 lei pe persoană).

Veniturile gospodăriilor. Sursa: INS

Evident, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, circa 61,1% din veniturile totale ale gospodăriilor, la care au mai contribuit și veniturile din prestaţii sociale (21,6%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,5%).

Cheltuielile totale ale gospodăriilor

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile gospodăriilor. Sursa: INS

În schimb,  cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

Sursa: Veniturile lunare medii ale gospodăriilor din România, 3.569 de lei

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele