Vezi cum rămân românii în UK după Brexit

0

Vezi cum rămân românii în UK după Brexit. Circa 150.000 de români muncesc în Londra şi aproximativ 550.000 în toată Marea Britanie, potrivit datelor oficiale prezentate de ministrul britanic pentru Imigrări.

 

„Suntem încântaţi că peste 4, 2 milioane de oameni au făcut deja cereri online să rămână aici, iar procesul de înregistrare are loc până la sfârşitul lunii iunie, anul viitor.

550.000 dintre cei care au făcut deja cereri să rămână sunt cetăţeni români. Asta e minunat pentru noi britanicii, pentru că aceşti români sunt prietenii noştri, vecinii noştri şi ne dorim că ei să rămână. Şi cei care vin până pe 31 decembrie 2020 pot face cerere de rezidenţă pe mai departe”, a spus Kevin Foster Ministrul Britanic pentru Imigraţie.

Un liceu important din Marea Britanie oferă burse ce acoperă integral taxa de școlarizare pentru tinerii români. Alte instituții din UK și din Elveția acoperă parțial taxa de școlarizare

Potrivit acestuia, de exemplu, cine vine să muncească ca asistentă medicală, va face cerere pentru un post în sistemul medical.

„E o viză gratuită, este procesată mai repede ca vizele necesare pentru alte job-uri şi nu trebuie să plătească nici taxă de imigrare. Cine vine, trebuie să fie calificat, să vorbească acceptabil engleza şi angajatorul să aibă actele în regulă”, a adăugat oficialul.

Un studiu realizat de Deloitte privind impactul reapariţiei graniţei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie asupra angajaţilor români, arată că britanicii încă negociază intens, în această perioadă, un acord post-Brexit care să stabilească noile condiţii de relaţionare, inclusiv pe piaţa muncii şi în domeniul asigurărilor sociale, după expirarea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020.

„Timpul rămas este însă foarte scurt, aşadar cei direct implicaţi ar trebui să se pregătească pentru oricare dintre scenariile posibile”, susţin specialiştii.

Primul scenariu, şi cel de preferat, este acela în care se ajunge la un acord în timp util, în care să fie prevăzute toate aspectele esenţiale. În cazul în care nu se decide un acord la nivelul UE, atunci mai există posibilitatea încheierii de acorduri bilaterale între Marea Britanie şi fiecare stat membru. A treia variantă este cea în care nu se ajunge la niciun fel de acord şi atunci Marea Britanie va fi tratată de statele membre ca un stat terţ din toate punctele de vedere. Acest ultim scenariu pare totuşi mai puţin probabil.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele