Videanu și Nicolae ar pute fi, totuși, condamnați în România: prejudiciu de 282.630.330 lei

Stefan Alexiu

Dosarul Romgaz nu ajunge pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene – așa cum ar fi vrut Adriean Videanu și Ioan Niculae – ci rămâne pe rolul Înaltei Curți, fiind fixate trei termene consecutive. Avocații celor doi pregăteau un set de întrebări pentru Curtea de la Strasbourg, știut fiind că dosarele care ajung acolo se suspendă, iar soluția vine după doi-trei ani.

 

Dacă cineva nu vede de ce e o problemă pentru România, atunci trebuie SUBLINIAT că potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției au respins vineri, 15 aprilie, cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu un set de întrebări legate de Dosarul Romgaz.

Este vorba despre dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, este acuzat că în 2012 a luat gaze ieftine de la stat, în mod fraudulos, cu sprijinul lui Adriean Videanu, pe atunci ministru al Economiei.

„Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de inculpatul Niculae Ioan, prin apărător ales, de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 15 aprilie 2022. Amână cauza şi acordă termen la data de 29 aprilie 2022, ora 09:00 Sala SSU, 13 mai 2022, ora 09:00 şi 18 mai 2022, ora 09:00”, se arată în minuta ICCJ.

Vezi și Firma lui Videanu pune borduri în București de 14 milioane de lei! Contract cu firma Primăriei Capitalei

Sesizarea CJUE era solicitată în vederea lămuririi statutului de consumator întreruptibil a Interagro, statut care i-ar fi permis să cumpere gaze naturale cu discount de la Romgaz, pe ideea că nu consumă tot timpul anului aceeași cantitate.

Citeste si...  Tudose nu are emoţii cu bugetul!

Anchetatorii arată că în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al economiei (decembrie 2008 – octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

Nici acum nu reiese foarte clar din actele de la dosar dacă Interagro se încadra sau nu în categoria consumatorilor care puteau să ia gaze ieftine, iar asta va stabili instanța de judecată.

Mai clar a explicat un fost director al ELCEN care a fost audiat pe data de 3 decembrie 2021 și a spus că pe vremea când Videanu era ministru, furnizorul de agent termic către populație era defavorizat în relația cu Romgaz, în comparație cu Interagro, firma lui Ioan Niculae: „Pe scurt, ELCEN lua gaze mai scumpe de la Romgaz sau nu lua deloc, pe când Interagro lua întotdeauna ieftin. În iarna anului 2012, ELCEN era obligată să folosească păcură pentru a furniza agent termic către populație, iar principalul ei competitor, Interagro, beneficia de reduceri în mod nejustificat, în condițiile în care ambele companii aveau datorii”.

Gaze ieftine pentru Ioan Niculae

Conform DIICOT, membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

„S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate”, mai spun procurorii.

Citeste si...  Fifor insistă cu austeritatea pe care o va impune PNL

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae, ca reprezentant al SC Interagro SA, ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Anchetatorii explică faptul că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.

Un prejudiciu de peste 300 de milioane de lei

„Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri, au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN-Bucureşti SA, nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA”, mai arată DIICOT.

Citeste si...  Raluca Prună despre conflictul Toader- Lazăr: "Poate domnul ministru arunca o privire in propria curte inainte sa dea altora cu legalitatea in cap"

Anchetatorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al economiei (decembrie 2008 – octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

Vezi și Varujan Vosganian a scăpat de dosarul Romgaz

„Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea”, mai precizează DIICOT.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *