VIDEO Dragnea și Băsescu au rămas cu mâinile întinse în secția de votare după ce unii membri au refuzat să îi salute

0

Politicienii au transmis îndemnuri explicite la vot și, mai mult, la modul în care oamenii să voteze la referendumul privind redefinirea familiei. În prima zi a scrutinului, personaje ca Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Mihai Fifor sau Robert Sighiartău (PNL) au spus explicit că ei au votat ”da” la consultarea populară și i-au îndemnat și pe români să le urmeze exemplul.

Două episoade stânjenitoare pentru protagoniștii lor – Liviu Dragnea și Traian Băsescu – au avut loc la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din Capitală. Doi dintre membrii secției au refuzat să îl salute pe liderul PSD, care a rămas cu mâna întinsă, surprins de gestul oamenilor.

Întrebat de jurnaliști despre incident, Dragnea a comentat: ”Este vorba de cei 7 ani de acasă”.

Unul dintre cei doi a refuzat să îl salute și pe Traian Băsescu, el citind ostentativ o carte când fostul președinte i-a întins mâna pentru a-l saluta.

Întrebat despre episod, Băsescu a spus: “Da, un domn care citea o carte, ceea ce arată că şi comisia e politizată, probabil un pesedist înrăit”.

Fostul şef al statului a adăugat că gestul nu l-a deranjat.

“Prostia nu poate să te deranjeze, doar o compătimeşti”, a precizat el.

Ce au declarat principalii demnitari după ce au votat ”pentru familia tradițională”:

 • Paul Stănescu (vicepremier, președintele PSD Olt): Pentru România cred că e un vot istoric atât pentru prezent, cât şi pentru viitorul generaţiilor care vin după noi. Eu cred că am fost educat în spiritul valorilor spirituale româneşti, cu mamă, cu tată, eu mi-am întemeiat o familie alături de soţia mea, avem copii şi nu pot să votez decât în acest spirit (…). Şi cred că în spiritul acesta ar trebui să vină toţi cetăţenii români să-şi exprime votul, pentru că asta înseamnă şi democraţie până la urmă, ca toţi românii, toţi cetăţenii români, să vină la vot şi să voteze astăzi la acest referendum.
 • Mihai Fifor (ministrul Apărării): Am votat, este un gest de normalitate, este un gest care vine să vorbească despre nevoia de a defini cât mai bine familia tradiţională în România. Până la urmă, cred că discutăm despre valori pe care această ţară le are şi pe care trebuie să le păstreze şi să le ducă mai departe. Acesta este modul în care ne exprimăm în momentul de faţă ca naţiune care crede într-una din instituţiile sale de bază, adică familia. La urma urmei, facem lucrul acesta după o analiză a fiecăruia dintre noi şi decidem în consecinţă, dar eu vă spun că am votat cu toată inima în favoarea midificării Constituţiei”, a declarat ministrul Mihai Fifor, după ce şi-a exprimat opţiunea la referendum.
 • Liviu Pop (senator PSD, fost ministru al Educației): Am votat pentru familie, familia tradiţională, familia în care ne-am născut fiecare dintre noi şi în care fiecare copil are dreptul la o mamă, chiar dacă este naturală sau mamă adoptivă.
 • Radu Moldovan (președinte PSD Bistrița): Sunt aici în calitate de cetăţean şi de politician, din respect pentru cele trei milioane de români care în urmă cu trei ani au avut această iniţiativă, care este cea mai mare iniţiativă cetăţenească de după Revoluţie, prin care au solicitat Parlamentului României modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituţie şi organizarea acestui referendum. (…) Cred că este important ca spiritul civic, în ţara noastră, să crească, ca românii să fie cei care decid cum vor să arate România peste 100 de ani. Eu am votat cu toată deschiderea “Da”, pentru normalitate, pentru firesc, nu împotriva cuiva, ci pentru a încerca să arătăm lumii întregi că România este o ţară normală, o ţară în care creştinii sunt majoritari.
 • Liviu Dragnea: Am votat pentru ceea ce solicită milioane de români, pentru ceea ce cred eu că ne defineşte ca societate şi ca naţiune. Cred că e important ca românii să vină la vot, pentru că ar fi bine să decidem noi ce vrem pentru societatea şi naţiunea noastră. Ştim cu toţii că, de ani de zile, ni se spune că alţii ştiu mai bine cum trebuie să trăim, cum trebuie să acţionăm, alţii ştiu mai bine ce e bine pentru noi. Eu cred că este momentul să decidem noi ce societate şi ce ţară vrem să avem şi cum vrem să trăim în ţara noastră ()… Ştiţi ce înseamnă familia tradiţională, înseamnă un bărbat şi o femeie care pot face copii. Eu am doi copii pe care îi iubesc foarte mult.
 • Claudiu Manda (senator, președintele PSD Dolj): Votul meu a fost pentru validarea celor peste 3 milioane de semnături. Am votat cu speranţa că şi eu şi alţi români vom veni la vot şi că se va valida referendumul. Am votat pentru că nu vreau să-mi pun problema la nuntă dacă voi fi socru mare sau socru mic.
 • Maricel Popa (președintele CJ Iași): Am votat pentru familia tradiţională, pentru viitorul copiilor, am votat pentru viitorul nostru tradiţional, pentru familia formată din bărbat şi femeie.
 • Ioan Mang (președintele PSD Bihor): Practic, poporul e chemat să decidă dacă doreşte să rămână la valorile tradiţionale, la cele specificate în însăşi Cartea sfântă, în Biblie şi poruncite de Dumnezeu, ca bărbatul să se căsătorească cu femeia şi să dea naştere la copii care să perpetueze şi să dezvolte omenirea sau dacă a uitat de poruncile divine şi e un popor care nu mai crede în aceste valori. Eu am votat cu ‘DA’, pentru aceste valori, pentru familia tradiţională, pentru căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.
 • Adrian Țuțuianu (senator, președintele PSD Dâmbovița): Astăzi am votat pentru normalitate, pentru păstrarea filonului creştin al familiei şi pentru o soluţie de revizuire a Constituţiei care ţine cont de structura fundamentală a poporului român.
 • Viorica Dăncilă: Consultarea cetăţenilor este esenţa democraţiei. Este datoria civică a fiecăruia dintre noi să ne exprimăm în legătură cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importantă pentru noi toţi. Am votat pentru valorile în care eu cred.
 • Bogdan Trif (ministrul Turismului): Am votat ‘DA’ pentru familia alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie. Este un vot pentru normalitate, mai ales că, în spatele acestui vot, stau 3,5 milioane de semnături pe care Biserica Ortodoxă Română le-a strâns pentru acest referendum.
 • Robert Sighiartău (secretarul general al PNL): Am votat pentru familie, am votat pentru binele copiilor noştri, pentru viitorul României. Am votat în concordanţă cu valorile europene şi cu valorile pro-occidentale, valori la baza cărora stă şi familia aşa cum a lăsat-o Dumnezeu.

Citește și Cea mai mare prezență la referendum din țară: La secția de votare de la Mănăstirea Sihăstria din Neamț s-au prezentat la urne peste 125% dintre alegători

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele