VIDEO! Mașina electrică cu 1000 de km autonomie: Nio ET7

0

Producătorul chinez de automobile electrice Nio a lansat, sâmbătă, primul său model sedan, numit ET7, care are o autonomie de peste 1.000 de kilometri, şi intenţionează să îşi extingă gama de vehicule, pentru a atrage un număr mai mare de cumpărători.

 

Lansarea ET7, în vestul Chinei, a avut loc în timp ce compania californiană Tesla a început să comercializeze pe piaţa chineză SUV-ul Model Y, fabricat tot în China.

Pe piaţa chineză, sedanurile şi SUV-urile reprezintă circa 46% din vânzările totale de vehicule.

Bateriile și închiriază de la companie

Directorul general al Nio, William Li, a spus că noua tehnologie pentru baterii a companiei conferă automobilului ET7 o autonomie de peste 1.000 de kilometri, între două încărcări.

 

Vezi și Mazda MX-30 îți poate schimba radical opinia despre automobil

Preţul de pornise al ET7 va fi de 378.000 de yuani (58.378 de dolari) pentru maşina fără bateria care este una dintre cele mai scumpe componente. Bateria poate fi închiriată de la companie. Incluzînd şi bateria, preţul de pornire va fi de 448.000 de yuani.

Li a spus că ET7 va fi dotată cu senzori lidar, care ajută ca maşina să perceapă mediul înconjurător şi care sunt incluşi deseori pe maşinile autonome pentru asistarea şoferilor, o tehnologie respinsă de directorul general al Tesla, Elon Musk.

Tesla vinde sedanuri Model 3 fabricate în Shanghai. Tesla tocmai a început să vândă vehicule Model Y cu un preţ care porneşte de la 339.900 de yuani. Compania foloseşte senzori pentru asistarea şoferului.

Nio, a livrat în 2020 43.728 de vehicule, are o capitalizare de piaţă de peste 92 de miliarde de dolari,  mai mare decât a producătorilor de automobile convenţionale Daimler şi General Motors.

Investitorii au alocat miliarde de dolari în dezvoltarea de vehicule electrice.

În prezent, Nio comercializează trei modele SUV, construite la o fabrică auto din Hefei, oraş din estul Chinei.

Constructorul auto chinez Xpeng, care concurează Nio, a anunţat joi, pe o reţea de socializare, că intenţionează să lanseze un nou model sedan. În prezent, gama de vehicule a Xpeng include un sedan şi un SUV.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Caracteristici cheie:

 • Măsoară noul model 5.098 x 1.987 x 1.505 x 3.060 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Are un coeficient aerodinamic de 0.23 Cd. Mecanismele de frânare Brembo (standard) îl fac să decelereze de la o viteză de 100 km/h în 33.5 metri.
 • Designul exterior şi interior este unul familiar NIO. Automobilul este capabil de conducere autonomă şi include toţi senzorii necesari, inclusiv unii integraţi în corpul său.
 • Interiorul minimalist include un panou de bord digital HDR de 10.2 inci, un monitor central pătrat AMOLED de 12.8 inci prin care se manipulează practic toate funcţiile, inclusiv deflectoarele de aer smart care sunt ascunse privirii, iar pe planşa de bord se mai găseşte corpul unui asistent vocal avansat NOMI Mate 2.0.
 • Maşină suportă şi pune la dispoziţii tehnologii precum 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 şi V2X. Există la bord, de asemenea, standard, primul sistem audio 7.1.4 dintr-un automobil, cu 23 de difuzoare şi o putere de 1.000 W.
 • Standard mai vine cu dotări precum suspensie pneumatică smart, amortizoare adaptive, acoperiş panoramic din sticlă laminată, head-up display, trei porturi USB-C (cu funcţie de încărcare cu o putere de 60 W) şi scaune cu încălzire, ventilare şi masaj pentru toţi pasagerii!
 • Cu ET7 cei de la NIO mai introduc prima cheie digitală UWB din lume (capabilă de localizare cu precizie până la nivel de centimetru), portiere fără cadru pentru geamuri și cu soft close, toate din nou standard.
 • O altă funcţie interesantă: când conducătorul auto se va apropia de mașină, mânerele retractabile îşi vor face apariţia, iar uşile se vor întredeschide uşor. Automat portierele se pot şi închide.
 • ET7 este construit pe un şasiu care foloseşte pe larg aluminiu şi oţel de înaltă rezistenţă. Pe fiecare punte stă câte un motor electric (pe faţă unul cu magnet permanent, iar pe spate cu inducţie) şi produc în total 653 CP şi 850 Nm de cuplu. Acest sistem de propulsie este de generaţia a doua pentru NIO şi foloseşte electronică de putere SiC, pe lângă faptul că mai oferă un sistem de tracţiune integrală. Cu cei 653 CP la activ poate face 0-100 km/h în 3.9 secunde.
 • Va fi disponibil la alegere cu baterii de 70 (peste 500 km), 100 (peste 700 km) sau 150 kWh. Cu cea de top se poate înregistra o autonomie de peste 1.000 de km (toate datele de autonomie sunt în ciclu NEDC).
 • Bateria de 150 kWh este una de tip solid state (cu [lăsăm aici termenii în original pentru o claritate mai bună] in-situ solidification hybrid electrolyte, inorganic pre-Lithium Si/C composite anode & Nickel-ultrarich cathode with nano-coating) şi are o densitate de energie de 360 Wh/kg.
 • Ca şi în cazul celei de 100 kWh dezvăluite în 2020, noul set de acumulatori este perfect compatibil ca formă cu maşinile deja existente în gama NIO! Astfel, cu bateria de 150 kWh la bord, modelul ES8 va putea înregistra până la 850 km autonomie, ES6 până la 900 km, iar EC6 (varianta coupe a lui ES6) până la 910 km.
 • Pachetul de dotări pentru sistemul de conducere autonomă (NAD – (NIO Autonomous Driving) este cunoscut sub numele de AQUILA Super Sensing. Acesta include 11 camere de 8 MP (maşinile Tesla au unele de 1.2 MP), care pot detecta vehicule la 680 m distanță și pietoni la peste 220 m distanță; un LiDAR de înaltă rezoluţie dezvoltat împreună cu Innovusion, care include un laser de 1.550 nm pentru un câmp vizual de 120 de grade și o rază de acțiune de până la 500 metri; cinci radare mmWave; 12 senzori cu ultrasunete și câte un GPS şi IMU, alături de V2X şi ADMS.
 • Toţi acești senzori sunt conectați la ADAM (un super sistem de calcul dezvoltat in house de NIO), prin care fac schimb de informaţii cu o viteză de 8 GB/s. Aceasta este o soluție bazată pe cipuri Nvidia – patru SoC-uri Nvidia Orin (în premieră pentru NIO) cu o putere totală de calcul de 1.016 TOPS. NIO susține că computerul lor este de 7 ori mai puternic decât cel de ultimă generaţie găsit pe maşinile Tesla şi la moment cea mai performantă soluţie de acest gen de pe vreun automobil de serie!
 • NIO a mai anunţat că hardware-ul lor pentru condus autonom va fi încorporat în fiecare automobil, însă va fi disponibil pentru clienţi (deblocat) în baza unui abonament lunar (puţin peste 100 de dolari).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele