ungar Szijjarto orban

Viktor Orban, în vizorul oficialilor din Slovienia și Croația

Stefan Alexiu
Orban / Szijjarto

Preşedintele şi Ministerul de Externe din Slovenia au reacţionat la postarea de pe Facebook a premierului ungar Viktor Orban în care apare o hartă a aşa-zisei Ungarii Mari, relatează vineri agenţiile HINA şi MIA.

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Ljubljana a afirmat joi că nu comentează public postări cu hărţi istorice în scopuri educaţional, de studiu sau altele similare, cu excepţia situaţiei în care acestea au clar legătură cu revizionismul.

În ce-l priveşte, preşedintele sloven Borut Pahor a declarat joi pe un post de televiziune că nu este vorba de prima apariţie publică a respectivei hărţi şi că acest lucru poate fi înţeles ca fiind exprimarea de pretenţii teritoriale, ceea ce ar trebui să preocupe „publicul şi politicienii democraţi”.

Pahor a menţionat că îi va spune acest lucru preşedintelui ungar în cursul unei vizite oficiale pe care urmează să o efectueze în Ungaria, în cursul acestui an.

Partidul sloven de opoziţie Levica (Stânga) a calificat la rândul său postarea cu harta drept o provocare ce trebuie condamnată.

Şi preşedintele croat Zoran Milanovic a reacţionat la postare îndemnându-i joi pe liceenii croaţi, înaintea examenelor de absolvire, să înveţe din istorie, dar să privească spre viitor.

Majoritatea statelor europene au în sertare hărţi istorice în care respectivele ţări apar mai mari decât în prezent, dar sunt lucruri irealizabile şi care îi vor irita întotdeauna pe vecini, a subliniat Milanovic pe Facebook.

Similar, ministrul de externe croat Gordan Grlic Radman a declarat joi că în general în Uniunea Europeană orice pretenţie teritorială este de neconceput întrucât toate statele se recunosc reciproc, adăugând că graniţa dintre Ungaria şi Croaţia este cunoscută dintotdeauna.

Citeste si...  Olguţa Vasilescu, răspuns după nuntă: "E un mesaj de ură împotriva unei familii"

Existenţa de hărţi istorice care pot fi cumpărate în anticariate şi nu ţinute în sertare nu reflectă realitatea şi pot devia atenţia de la problemele vieţii reale, cum este construirea unui viitor comun, a spus el.

Şeful diplomaţiei croate a insistat că ţara sa şi Ungaria au relaţii excelente, ilustrate între altele prin protecţia reciprocă a minorităţilor şi prin turism.

La începutul săptămânii, premierul ungar Viktor Orban le-a transmis pe pagina sa de Facebook cele mai bune urări elevilor din ultimul an de liceu înaintea examenelor de absolvire, iar miercuri, înaintea unui examen de istorie, a postat o hartă istorică a Ungariei cuprinzând şi părţi din teritoriul croat.

 

Este o hartă folosită frecvent în Ungaria, în special la mitinguri ale extremei drepte, şi poate fi văzută de asemenea pe autoturisme ale turiştilor unguri, vara, în Croaţia, scrie HINA.

Harta se referă la regatul Ungariei înainte de semnarea Tratatului de la Trianon, în 1920, prin care ungurii şi-au pierdut circa două treimi din teritoriu, şi prin urmare îl consideră o tragedie naţională, menţionează agenţia de presă, care mai adaugă şi că postarea premierului ungar a fost criticată şi de numeroşi locuitori ai României, întrucât harta Ungariei Mari include şi o parte din teritoriul acesteia.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *