Viorel Hrebenciuc, Marele Păpușar poate primi 12 ani de pușcărie. Andrei Hrebenciuc a mers cot la cot cu tatăl în gruparea infracțională

0
- Reclama -

Viorel Hrebenciuc, marele păpușar al anilor de după Revoluție poate primi 12 ani de pușcărie, azi desfășurându-se penultimul act al procesului. În dosar sunt inculpați și fiul său, Andrei Hrebenciuc, alți foști demnitari PSD sau PNL, un judecător, dar și o ”viță nobilă”: Paltin Gheorghe Sturdza.

Ultimul termen al dosarului are loc vineri, când inculpaţii vor avea ultimul cuvânt în sala de judecată.

Grupul infracțional coordonat de cei doi Hrebenciuc organizase o mafie care ar fi putut sustrage de la statul român nu mai puțin de 43 de mii de hectare de pădure cu o valoare estimată la 300 de milioane de euro. Sumă similară cu furtul din zona Băneasa, pus la cale de fugarul Popoviciu, refugiat la Londra și condamnat de judecătorii români la ani grei de închisoare. Recuperarea banilor este însă dificilă pentru că pe terenul furat de fostul colonel al securității lui Ceaușescu, Popoviciu se află acum Ikea sau Ambasada Americii.

DNA cere pedeapsă maximă pentru marele păpușar

Un procuror DNA a solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea tuturor inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevăzut de legea penală.

Astfel, procurorul a cerut o pedeapsă maximă cu executare pentru fostul deputat Viorel Hrebenciuc, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor. Pedepsa maximă pentru constituire a unui grup infracţional organizat este de 10 ani, iar pentru spălare de bani este de 12 ani.

- Reclama -

Cine și cât poate lua pentru ”schema din pădure”

Pedepse maxime cu executare s-au cerut și pentru ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Andrei Hrebenciuc (constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la spălare a banilor şi complicitate la trafic de influenţă); fostul deputat Ioan Adam (instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă), fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor); Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

Judecător viclean, Sturza beneficiar

Procurorul a spus că judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a dat dovadă de „viclenie”, prin modul în care a luat decizia de retrocedare, în schimbul mitei primite de la Ioan Adam, şi prin ascendentul moral pe care l-a avut asupra unui alt judecător din completul de judecată.

El a arătat că reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor peste 43.000 de hectare s-a făcut fără o expertiză topografică, expertiză care ar fi arătat că 18.000 de hectare din acea suprafaţă erau deja retrocedate către alte persoane.

Ca probe în sprijinul acuzaţiilor, procurorul a amintit că există un denunţ depus de Ioan Adam, însemnări din agenda personală a lui Paltin Sturdza (beneficiarul retrocedării), dar şi numeroase înregistrări ambientale şi chiar o înregistrare dată pe legea de siguranţă naţională.

Despre Dosarul retrocedărilor și arestarea Păpușarului

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a povestit că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Procurorii susţin că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.

Citește și: încă puternic, Hrebenciuc își pune oameni în funcții cheie în România

Anterior, în luna iunie 2010, judecătorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, judecătorul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, Ordog i-a solicitat de la Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluţie favorabilă lui Paltin Sturdza. Ulterior, după formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promişi anterior.

Anchetatorii DNA susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Conform DNA, după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu Paltin Sturdza, Daniel Călugăr, Ioan Varga, Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenţă punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

La începutul anului 2013, Ioan Adam şi Paltin Sturdza le-au promis celorlalţi membri ai grupului, pentru „serviciile lor”, bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă).

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

Ulterior, acestui grup infracţional i s-a alăturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de Adam şi Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, la preţul de 2.500 de euro/ha.

În contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către Paltin Sturdza, în luna noiembrie 2012, Ioan Varga şi Daniel Călugăr i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacău, Romsilva – Direcţia Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2 milioane euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În acelaşi context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

DNA arată că, prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea lui Ioan Adam şi Paltin Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Prefecturii Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

În perioada 2013 – octombrie 2014, Ioan Mătăşel, Iosif Kadas şi Sorin Iacob, în scopul de a obţine venituri prin ajutarea lui Dan Bengescu şi a membrilor grupului său să-şi atingă scopurile urmărite, i-au promis bani lui Poenaru Jănică, pentru ca acesta să intervină pe lângă directorul general al Romsilva în scopul urgentării punerii în posesie şi obţinerii titlului de proprietate în ceea ce priveşte suprafaţa de 43.227 ha.

Paltin Sturdza şi Ioan Adam au beneficiat şi de ajutorul inculpatelor Gabriela Rodica Zaharia şi Anca Roxana Adam, care i-au sprijinit moral pe aceştia pentru a cumpăra influenţa lui Viorel Hrebenciuc, al cărui rol era să intervină pe lângă directorul general al Romsilva, pentru a urgenta punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna şi pentru a bloca eventualele acţiuni în justiţie pe care Romsilva sau Direcţia Silvică Bacău le-ar fi putut introduce cu referire la respectiva decizie.

Grupul infracţional a beneficiat şi de sprijinul lui Ion Durlan, care a menţinut legătura cu persoanele din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi l-a informat pe Dan Bengescu despre existenţa unei anchete DNA.

În acest context, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, începând cu anul 2013, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către Viorel Hrebenciuc, referitoare la modul în care Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

Procurorii mai spus că Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor grupării.

Sursa: agerpres

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele