Viorica Dăncilă sesizează CCR cu privire la completurile de 5 judecători

0

Viorica Dăncilă a reclamat marți dimineață la Curtea Constituțională existența unui conflict juridic cu Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători. Demersul vine la mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare. Apelul liderului PSD va fi judecat de un astfel de complet de cinci judecători.

Sesizarea a ajuns marți dimineață la Curtea Constituțională a României, potrivit informațiilor Digi24. Problema a apărut după ce în luna iunie a intrat în vigoare noua lege a organizării judiciare.

Miza acestui posibil conflict juridic de natură constituțională este acela că ICCJ și-ar fi arogat competențe legislative prin faptul că nu pune în aplicare imediat prevederea din noua lege privind organizarea judiciară, potrivit căreia completele de 5 judecători de la ÎCCJ se formează exclusiv prin tragere la sorți, fără a exista membri de drept.

Liviu Dragnea a vorbit despre această sesizare chiar zilele trecute, despre care a spus că i se pare „un demers firesc”.

„Am auzit că există această intenţie, nu ştiu când şi dacă o vor face, dar cred că este un demers firesc pe care îl face Guvernul. O să vedem dacă se întâmplă. Nu ştiu pe ce merg, că nu am văzut, poate merg pe conflict între Parlament şi ICCJ, nu ştiu. Am auzit doar că se intenţionează această acţiune”, a susținut Dragnea.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat în discuție schimbarea componenței C5-urilor, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiției, modificate de Coaliția PSD-ALDE).

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 8 octombrie data de desfăşurare a primului termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, dosarul fiind repartizat completului de cinci judecători P1 – Penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir.

Preşedinta ICCJ Cristina Tarcea a răspuns marţi acuzaţiilor preşedintelui PSD Livu Dragnea conform cărora la instanţa supremă nu se respectă legea, cu referire la reglementarea completelor de cinci judecători, afirmând că la Înalta Curte se respectă legea şi în ţara asta sunt judecători care respectă legea cu orice risc.

În 21 iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

Citește și Liviu Pleșoianu despre Frans Timmermans:Nici măcar când am febră nu pot ajunge să halucinez precum precarul ăsta

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele