Vladimir Putin: Republica Moldova a primit statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)

0
- Reclama -

Liderii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) au au convenit să acorde Republicii Moldova statutul de observator, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem Economic Eurasiatic de la Soci, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

Ne aşteptăm că în calitate de observator, Republica Moldova va participa activ la activităţile uniunii noastre, a afirmat Putin, adăugând că organizaţia este „pregătită să ia în considerare cereri din partea altor state interesate, în special din partea vecinilor noştri din CSI (Comunitatea Statelor Independente, n.red)”.

Prezent la Soci, preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că „este o zi importantă, un moment istoric – Republica Moldova a primit oficial statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice”, relatează Radio Europa Liberă.

 

Preşedintele Igor Dodon a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin. „Am constatat un dialog foarte bun la nivel de preşedinţi, spre deosebire de contactele deloc productive la nivel de guverne”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Cu aceeaşi ocazie preşedintele moldovean a anunţat că va participa la Forumul Economic Mondial ce va avea loc la Sankt-Petersburg, în perioada 24-26 mai.

Din Uniunea Economică Eurasiatică fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan. Mongolia şi Tajikistan au anunţat intenţiile de a adera la UEEA.

- Reclama -

Igor Dodon nu este la prima acţiune în care îsi demonstrează public susţinerea liderului proaspăt reales a patra oara preşedinte al Rusiei cu un vot covârşitor de peste 70%.

 

Igor Dodon a avut mai multe delcaraţii publice in care şi-a arătat dispreţul faţă de Occident. Acesta dând de înţeles în mai multe rânduri că cel puţin cât este el în funcţie nici nu se poate lua în discuţie o apropiere faţă de România şi Uninunea Europeană, deci despre o eventuală viitoare unire a Moldovei cu România în viitorul apropiat atât mai puţin este probabil.

Citeşte şi Dodon duce Moldova spre evul mediu

Propaganda pro rusă din Republica Moldova continuă să aibă foarte mare succes, iar acest lucru nu este greu de înţeles având în vedere faptul că presa pro Occident aici aproape ca nu există. Posturile de telviziune pro ruse cuprinzând 90% din media, iar cele pro europene fac cu greu faţă presiunilor şi manipulărilor venite din partea guvernului.

Alte explicaţii pentru rata de succes a propgandei ar fi condiţiile de trai şi nivelul de educaţie care sunt în continuare extrem de reduse. În Moldova fenomenul migraţiei este de necontrolat mai ales în ultimii ani, iar acest fenomen este tot mai prezent mai ales în rândul tinerei generaţii.

 

 

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele