Ziariștii ”neziariști” și pensiile lor speciale. Ce rol a avut Tăriceanu și PSD

0
media ziaristi mincinosi

O uriașă escrocherie, pe seama banului public, a fost construită în ultimul deceniu sub denumirea pompoasă Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), condusă de Doru Dinu Glăvan de la Radio România. 

 

Peste 3.300 de profitori primesc 50% în plus la pensie pentru că sunt membri ai acestei organizații nereprezentative pentru breasla jurnalistică. Mulți dintre ei nici măcar n-au fost gazetari, ci au practicat alte meserii!

Niciun alt jurnalist, în afara membrilor UZPR, nu beneficiază de acest privilegiu absurd, deși peste 99,9% dintre jurnaliștii profesioniști din România nu fac parte din UZPR.

Mizeria „pensiilor speciale pentru ziariști” trebuie anulată urgent de Parlamentul și de Guvernul României! Ea a fost introdusă în două etape, de Guvernul Tăriceanu (în 2008) și de Parlamentul dominat de PSD+ALDE (în 2016).

Vezi și Facturi mari la gaze și curent? ANRE și companiile de stat împovărate de pile politice și politicieni corupți

10 dintre profitorii care se califică la „pensia specială de ziarist”, grație apartenenței la UZPR:

  • generalul anti-justiție Pavel Abraham (provine din de miliție/poliție)

  • generalul Mircea Chelaru, deputat AUR, fost șef al Marelui Stat major al Armatei Române (condamnat pentru corupție)

  • colonelul anti-justiție Mircea Dogaru (provine din aparatul de propagandă al Armatei)

  • „Nașul” anti-justiție Sorin Roșca Stănescu (printre puținii jurnaliști profesioniști de pe listă, dar compromis de asocierile sale penale cu infractorii)

  • baronul Dan Ilie Morega (dictatorul Gorjului multă vreme, traseist prin mai multe partide, condamnat pentru corupție)

  • președintele Comisiei de Cenzori a UZPR, Ilie Cristescu (condamnat în 1987 la 44 de ani de închisoare, pentru mai multe fapte de corupție)

  • fostul primar al orașului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu (condamnat la 4 ani de închisoare, pentru luare de mită)

  • pseudo-disidentul Florentin Scalețchi (condamnat la 6 ani închisoare, pentru corupție)

  • caraghiosul Ion Brătianu-„Cartof” (caricatură politică în anii ’90, când a candidat și la Președinția României)

  • relicva ceaușistă Dumitru Rujan (compromis ca „ziarist roșu”)

Prin intermediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, persoane cu legături vagi cu presa, dar cu conexiuni în politică și instituțiile statului, primesc pensii suplimentate cu 50%, scrie Fanatik.ro.

Statul român este complicele unei fraude de proporții, prin care sistemul de pensii este împovărat de plata unor indemnizații pe care nu ar trebui să  le achite. Prin intermediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) sunt plătite indemnizații către persoane care au fost condamnate penal sau care nu au avut nicio legătură cu presa.

După ce UZPR a fost inclusă printre uniunile de creatori ai căror membri ieșiți la pensie pot primi o indemnizație echivalentă cu 50% din cuantumul pensiilor, numărul membrilor Uniunii a crescut exponențial, fiind primite persoane care nu au lucrat în viața lor ca ziariști.

Politicieni, ofițeri de carieră, infractori, impostori au fost primiți de-a valma în UZPR, pentru a încasa un supliment consistent la pensiile care, în cazul lor, de regulă sunt mari. Printre ei, indivizi cu condamnări penale definitive.

Până acum, nicio instituție de control a statului român nu a încercat să remedieze această situație scandaloasă.

Vezi și Caracatița Firea-Pandele iese la iveală: milionari, penali și rude angajați la Primăria Capitalei

O creație PSD-ALDE. Tăriceanu a pregătit-o ca prim-ministru și a votat-o ca lider al majorității parlamentare

Din 2006, statul acordă o indemnizație de 50% din pensie artiștilor membri în uniunile de creație, ca o modalitate de rotunjire a câştigurilor artiștilor care adesea aveau la bătrânețe venituri de mizerie.

În 2008, Guvernul Tăriceanu (guvern minoritar PNL, susținut de PSD) a acordat UZPR, în mod arbitrar, statutul de organizație de utilitate publică. Astfel, UZPR a devenit singura asociație a jurnaliștilor cu acest statut în România.

În 2016, prin Legea 83, UZPR a fost inclusă în rândul uniunilor de creație, alături de Uniunea Scriitorilor din Românua (USR), Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR) etc.

Prin această lege, Uniunea s-a transformat într-o afacere în care sunt incluse acum mii de persoane. În lista oficială cu membrii UZPR în 2021, publicată în luna mai, se află 3.299 de persoane, însă chiar Uniunea recunoaște că numărul e de fapt mai mare. Motivul: unii nu au fost incluși pe listă întrucât au invocat protecția datelor personale (celebrul GDPR).

Astfel, sub pretextul GDPR, sunt ținute la secret numele unor oameni care beneficiază de un plus de 50% la pensie, plătit din banii contribuabililor. Secretomania are legătură cu faptul că în UZPR au intrat persoane care nu au fost angajate în viața lor într-o redacție, dar care acum încasează pensii grase și nemeritate.

Bonus de 50% la pensie dacă ai publicat un articol în ”Arici Pogonici”!

Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, susține că în UZPR nu este deschisă doar ziariștilor care au făcut din presă o profesie, ci tuturor celor care au publicat în presă. E o abordare absolut scandaloasă, semn că, și în această organizație-căpușă, peștele de la cap se împute. Iar explicațiile căpeteniei de asociație sunt la fel de scandaloase. Pe criteriile sale relative, la acest tip de pensie specială s-ar califica sute de mii de români!

„Noi nu atestăm calitatea de ziarist, ci creația jurnalistică. Este la fel ca la scriitori, care au fost medici, ingineri ș.a.m.d. Ei sunt primiți dacă au creat materiale publicistice, nu dacă au fost ziariști în cartea de muncă”, a declarat Doru Dinu Glăvan pentru Fanatik.ro.

„Purtători de cuvânt ai celor mai importante instituții ale statului sunt în UZPR. Sunt oameni din justiție și din servicii. Numele lor nu este cunoscut, pentru că și de la Casa Națională de Pensii, când s-a cerut numele beneficiarilor de indemnizații, ne-au dat doar civilii”, a declarat pentru Fanatik.ro, sub protecția anonimatului, un fost membru în conducerea UZPR.

Citește și AUDIO Anca Jurma, îngrijorată de faptul că procurorii DNA nu mai au curajul să instrumenteze dosare din cauza atacurilor politicienilor

După criteriile vagi expuse de Doru Dinu Glăvan, chiar și un articol publicat în revista „Arici Pogonici”, prin anii ’70, te califică la un bonus de 50% la pensie, ca „ziarist profesionist”!

Doru Dinu Glăvan
Doru Dinu Glăvan

Generalul Pavel Abraham ia pensie specială ca jurnalist, pe lângă cea de milițian! Doru Dinu Glăvan: „Păi, el a scos ziarul Poliției!”

Un exemplu de gravă impostură, care frizează escrocheria, cel al generalului Pavel Abraham, fost șef al Poliției Române în perioada martie-septembrie 1997, devenit avocat după pensionare (cu pensie specială!).

Abraham nu a lucrat niciodată ca ziarist. El este doar invitat prin studiourile unor televiziuni, pentru a apăra corupții și, în general, infractorii, șubrezind constant sistemul de justiție.

„Păi, el a scos ziarul Poliției!”, îi justifică Glăvan prezența în scriptele UZPR. Numai că „ziarul Poliției” a fost, de fapt, revista „955 – Poliția Capitalei”, publicație obscură a Inspectoratului de Poliție al Municipiului București, la începutul anilor ’90. Abraham a fost redactor-șef al acestui buletin de presă (fără nicio valoare jurnalistică) un singur an.

Pe listă este și numele generalului-maior Visarion Neagoe, care a devenit membru al UZPR pentru că a publicat articole „de nișă” în reviste militare. Neagoe este membru al secției de Științe Militare a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), o altă sinecură fără niciun rost, căreia Guvernul Cîțu i-a tăiat de curând finanțarea.

Generalul Chelaru e membru fondator la UZPR!

Generalul Mircea Chelaru
Generalul Mircea Chelaru

Și generalul Mircea Chelaru, deputat AUR și fost șef al Statului Major General al Armatei Române, este membru al UZPR. Chelaru a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție. Apartenența acestuia la UZPR sa este menționată chiar în CV-ul pe care l-a postat pe site-ul Camerei Deputaților.

Ce-l recomanda pe „Moș Teacă” Chelaru pentru statutul de „ziarist profesionist”? Menționează chiar el, impostorul, în CV-ul parlamentar: un stagiu de trei luni în cadrul emisiunii „Pentru Patrie”, la TVR, în anii ’70, pe când era tânăr locotenent!

Generalul Chelaru a precizat, pentru Fanatik.ro, că este membru UZPR încă de la înființare, dar că nu beneficiază de indemnizație, pentru că nu a făcut cerere s-o primească. Nu am așa ceva, nici nu accept așa ceva. Să fi trăit toată viața din jurnalism, tot nu  acceptam. Când am plecat de acasă, tata mi-a zis să nu-i fac numele de ocară”.

Probabil că tatăl său nu i-a spus, explicit, și să nu fure un apartament de la Armata Română, faptă care i-a adus condamnarea.

Mircea Chelaru l-a tras după el în UZPR și pe Ioan Curtean de Hondol, care i-a fost secretar general la Partidul Unității Naționale Române (PUNR), în vremea când partidul era condus de către actualul deputat AUR. E drept că strungarul Curtean nu are nicio legătură cu presa, dar ce contează? S-a repatriat din SUA, în 1990, cu ceva bani la teșcherea, deci lucrurile s-au aranjat.

Și baronul Dan Ilie Morega penal binemerită pensie specială de ziarist, de 50%! Cică  fost patron de presă…

Îndreptățit la indemnizația de 50%, bonus la pensie, este și Dan Ilie Morega, fost prefect de Gorj și deputat PNL în legislatura 2008-2012, dar și traseist prin vreo 5 partide, începând cu PCR.

În 2011 a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

De meserie economist, Morega a fost decorat de două ori cu titlul de „Eroul al Muncii Socialiste” în perioada regimului comunist, când era șeful Cooperației în Gorj și tovarăș de chiolhanuri cu Nicu Ceaușescu.

Calitatea de membru UZPR și-o justifică prin faptul că a fost director al Editurii Ager și al ziarului „Ager”, dar şi asociat la Radio Omega din Târgu-Jiu. Aparent, un trust de presă. În realitate, este o publicație folosită de Morega pentru răfuieli politice la nivel local sau cu alte instituții de presă.

Un alt membru UZPR: fostul activist de presă Dumitru Rujan, o relicvă comunistă care poate fi încadrat mai degrabă ca propagandist decât ca jurnalist.

Brătianu-„Cartof” „nu e mare sculă de jurnalist, dar a avut articole publicate”!

Ion Brătianu-„Cartof”
Ion Brătianu-„Cartof”

Membru al UZPR, cu spor la pensie, este și un fost candidat la Președinția României! E drept, unul caricatural: Ion Brătianu, descendent ridicol al ilustriei familii politice din perioada antebelică. Și-a atras porecla de Brătianu „Cartof” după ce, într-o campanie electorală, a promovat salvarea României prin cultivarea cartofului, legumă alături de care se prezenta și în clipurile TV. Brătianu-„Cartof” a fost și deputat, în 190-1992.

Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a confirmat calitatea acestuia de membru al Uniunii. „Conform Statutului, sunt primiți cei care fac creație publicistică, chiar dacă nu sunt de elită. Sunt de acord că nu a fost mare sculă de jurnalist, dar a avut articole publicate”, a explicat, halucinant, Glăvan.

Doru Dinu Glăvan a confirmat că și meteorologul Romica Jurca – pe vremuri prezenta vremea la TVR, de câțiva ani s-a mutat la România TV – a obținut patalamaua de membru UZPR, adică „ziarist profesionist”. „Chiar dacă este meteorolog, în cartea ei de muncă scrie probabil – nu știu exact, o să mă interesez – realizator de rubrică TV”, a justificat Glăvan.

Colonelul Mircea Dogaru, inamicul DNA, a tras sfori în Parlament ca să-și umfle și el pensia ca „ziarist profesionist”

Pe lista UZPR se află și colonelul Mircea Dogaru, șeful Sindicatului cadrelor militare în rezervă, un rusofil compromis prin acțiunile sale anti-justiție.

Revoluția l-a găsit în echipa de propagandiști ai istoriei militare condusă de generalul Ilie Ceaușescu.

În 2004-2009 a fost consilier parlamentar la grupul PRM.

În ultimii 12 ani, colonelul Dogaru a militat constant pentru desființarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și arestarea Laurei Codruța Kovesi.

Mircea Dogaru s-a numărat printre cei care au făcut lobby pentru ca în Legea 83/2016 să se menționeze explicit faptul că „indemnizația de ziarist profesionist” se acordă și pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat, indiferent de data înscrierii la pensie.

Această mențiune a făcut ca în UZPR să intre o serie de foști ofițeri MApN, MAI și din serviciile secrete, pe motiv că au fost o vreme  colaboratori ai unor publicații editate de instituțiile militare în care lucrau. Astfel, au primit a doua pensie specială fără ca măcar să aibă vechime în profesia de jurnalist.

Galeria penalilor din UZPR: Roşca Stănescu, Morega, Chelaru, Scalețchi, Frâncu, Cristescu…

Lista penalilor din UZPR e lungă. Cei mai cunoscuți infractori care se califică la „pensia specială de ziarist”: Sorin Roșca Stănescu, Mircea Chelaru, Florentin Scalețchi, Dan Ilie Morega, Emilian Frâncu. Plus un individ plasat într-o poziție-cheie: Ilie Cristescu.

Galeria penalilor din UZPR e condusă de cunoscutul Sorin Roșca Stănescu, fost director al cotidianului „Ziua”. Acesta și-a încheiat mandatul de senator din partea PNL după numai doi ani, în 2014, când a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare în dosarul privind manipularea acțiunilor Rompetrol.

Întrebat cum de ex-pușcăriașul este încă membru UZPR, Glăvan a răspuns: „Sorin Roșca Stănescu chiar a fost președintele Uniunii. Eu i-am cerut să vină cu un cazier și, în cazul lui, instanța nu a impus restricții”.

Chestionat despre ce restricții ar trebui să stabilească instanța ca un condamnat penal să-și piardă calitatea de membru al UZPR, Glăvan a devenit evaziv: „O să mă interesez la juriștii noștri”.

Florentin Scalețchi
Florentin Scalețchi

Pe lista UZPR se află și Florentin Scalețchi, de meserie comandant de navă. Înainte de 1989 a fost condamnat de regimul comunist pentru tentativa de fugă din țară, cu vapor cu tot. După Revoluție, gestul său a fost considerat un act de disidență anticomunistă.

Dar Scalețchi avea fărădelegea în sânge. Astfel, în 2013 a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență. Scalețchi primise de la un cetățean, în 2005, o mită frumușică, de 20.000 de euro, pentru un trafic de influență profesionist, pe lângă magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Obiectivul șpăgii: justiția să decidă aducerea în țară a fiului mituitorului, condamnat la 18 ani de închisoare în Spania.

Scalețchi a ieșit din închisoare după numai un an de detenție, deși avea de executat 6.

Și primarul-șpăgar din Râmnicu Vâlcea e membru UZPR

Emilian Frâncu
Emilian Frâncu

Un altul condamnat penal din UZPR: Emilian Frâncu, fost parlamentar în două legislaturi și primar al orașului Râmnicu Vâlcea. Frâncu este inginer de profesie, iar după Revoluție a înființat un săptămânal în județul de baștină. Pe când era primar, în 2014, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, fiind eliberat condiționat după 2 ani.

Condamnarea nu l-a împiedicat să rămână membru al UZPR. Situația lui Frâncu a mai intrat în atenția presei în 2018, însă Doru Dinu Glăvan susținea că este doar o eroare care va fi îndreptată. „Emilian Frâncu, într-adevăr, ne-a… ne-a păcălit la un moment dat, că el urma să aducă cazier judiciar. Apoi a zis că nu poate să-l aducă… Și atunci am stopat!”, spunea Glăvan.

La trei ani de la declarația de atunci, Frâncu este încă membru UZPR.

Preşedintele Comisiei de Cenzori a UZPR – un condamnat la 44 de ani de închisoare pentru corupție!

Ilie Cristescu
Ilie Cristescu

Chiar și președintele Comisiei de Cenzori a UZPR este un pesonaj cu condamnări penale: Ilie Cristescu. Acesta a fost condamnat în 1987 la 44 de ani de închisoare pentru fapte de corupție: luare de mită, delapidare, trafic de influență. Pedepsele au fost comasate și a primit o sentință de 10 ani de închisoare. Faptele au fost comise când Ilie Cristescu era director al stațiunii Băile Herculane.

După Revoluție, a fost anchetat penal sub suspiciunea că ar fi contribuit la devalizarea societății de stat care administra aceeași stațiune, ajunsă acum în paragină.

Ilie Cristescu a bifat și o altă bornă a carierei sale de profitor profesiionist: și-a „tras” și certificat de revoluționar. A fost chiar anchetat sub bănuiala de a fi obținut certificatul prin fraudă. El, însă, susține că a fost mare revoluționar în Băile Herculane, unde mișunau teroriștii mai ceva ca viperele de pe munții calcaroși din zonă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele