
Fără ”stări” și pandemii, au început evenimentele. O dată cu adevărata primăvară, avem parte de Bucharest Early Music Festival la Sufrageria Regală, un eveniment numit ”Ziua”, programat la Muzeul Național De Artă al României.
„Ziua” este organizată în fiecare an la 21 Martie – o dată ce marchează debutul primăverii și nașterea celui mai relevant și prolific autor al muzicii vechi: Johann Sebastian Bach (n. 21 Martie 1685). Aceasta sărbătorește mai mult de un mileniu de muzică în Europa și se constituie în evenimentul anului în domeniul patrimoniului muzical istoric european. Este un proiect de anvergură, cu sute de evenimente (recitaluri, concerte, conferințe), desfășurate în importante orașe europene.
Toate aceste evenimente, inclusiv cel organizat de noi, sunt transmise live (prin TV, radio, streaming de internet), ajungând, astfel, la o audiență mondială. Coordonarea evenimentului este asigurată de REMA (Rețeaua Europeană de Muzică Veche) – organizația reprezentativă pentru muzica veche din Europa, ce cuprinde 132 de membri din 23 de ţări.
Spectacolele au loc simultan în toată Europa în organizarea membrilor REMA.
Edițiile anterioare ale acesteia au avut loc sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO și cu sprijinul Comisiei Europene.
Evenimentul a beneficiat, încă de la prima ediție de parteneriatul EBU (European Broadcasting Union) și al altor instituții europene.
„Baroque unknown”, concertul prin care va fi sărbătorită anul acesta „Ziua” în România propune publicului un program spumos și necântat în România – un „Baroc necunoscut”. Cu toții am auzit de Vivaldi, Bach, Haendel, Rameau, Telemann, Corelli. Mai puțini am auzit, probabil, de Brescianello, Fasch, Albicastro, Heinichen, Pisendel.
Istoria muzicii nu i-a memorat pe aceștia din urmă așa de apăsat precum a făcut-o cu primii. Totuși, muzica acestor spumoși compozitori este una fascinantă. Rafinată, sclipitoare, contrastantă și care etalează, pe alocuri, o uimitoare virtuozitate instrumentală.
„Baroque unknown” pune pe scenă creația câtorva dintre acești minunați și (semi)necunoscuți compozitori ai Barocului muzical.
În program:
– J. F. Fasch (1688 – 1758): Sinfonia în sol minor, FaWV Mg 1
– J. D. Heinichen (1683 – 1729): Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de coarde: Largo e staccato – Allegro – Affettuoso – Allegro
– H. Albicastro (1660 – 1730): Concertul în fa major, a 4, op. 7, Nr. 1: Spiritoso – Allegro – Grave – Allegro
– J. G. Pisendel (1687 – 1755): Concertul în re major, pentru vioară și orchestră de coarde: Vivace. Andante. Vivace – Andante – Vivace
– G. A. Brescianello (1690 – 1758): Triosonata în si minor, pentru două viori și basso continuo: Largo – Presto – Adagio – Presto
– C. Ph. Em. Bach (1714 – 1788): Simfonia în sol major, Wq 173: Allegro Assai – Andante – Allegretto
Interpretează: Ansamblul de muzică barocă SEMPRE: Mircea Ionescu / Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr – vioară barocă, Tamara Dică – violă barocă, Lázár Zsombor – violoncel baroc, István Csata – contrabas baroc, Andrej Jovanic – teorbă, chitară barocă, Raluca Enea – clavecin.