Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă

Zoltan Nagy - Bege încasează lunar de la ANRE aproximativ 10 mii de euro

1
anre comunicare

Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-a oprit activitatea şi nu mai consumă gaze, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Zoltan Nagy – Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

 

UDMR-istul Hagy – Bege este singurul din ANRE care a comunicat în tot acest haos energetic, iar domnia sa încasează anual de la ANRE 610.000 de lei.

Pe lună înseamnă aproape 51.000, adică undeva la 10.200 de euro.

Vezi și Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Liberalizarea pieţei gazelor din România – va avea efecte benefice pentru consumatorii casnici

„Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Nu va fi complicată pentru că ne aşteptăm la temperaturi anormale. Probabil că temperaturile se vor situa în mediile multianuale pe care le-am avut în ultimul deceniu. Probabil că vom avea 10, 15, 20 de zile friguroase, când pe partea de gaze naturale consumul zilnic va sări de 50, 55 de milioane de metri cubi. Pe partea de gaze e puţin probabil să avem complicaţii. Avem stocuri, zic eu, la un nivel satisfăcător. În continuare se înmagazinează. Probabil că ritmul va scădea. Dacă am avut în luna iulie, în medie, peste 16 milioane de metri cubi înmagazinate, medie zilnică, au început să scadă aceste medii zilnice şi eu mă aştept ca şi în octombrie să înmagazinăm, în medie, poate 10 milioane de metri cubi, ceea ne va duce la un grad de umplere a depozitelor de peste 90%. În acest moment suntem la 84%”, a afirmat Nagy-Bege, la conferinţa „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

El a subliniat că, „pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă” şi în continuare avem producţie.

„Din păcate, şi aici e un paradox, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze. Vă dau cifre de la jumătatea anului. După 6 luni, consumul casnic de gaz naturale a scăzut cu 5,2%. Este normal să oscileze cu 5%, în funcţie de temperatură, sunt valori normale. În schimb, consumul industrial şi consumul producătorilor de energie termică, în această perioadă de 6 luni, în ianuarie-iulie, a scăzut cu aproape 18%, ceea ce, în medie, ne dă o scădere de 13%. Dacă extrapolăm – şi tot anul va însemna o scădere de 13%, pe tot anul 2022, înseamnă că de-abia trecem de 10 miliarde de metri cubi consumul anual de gaze naturale. Din păcate, dificultăţile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu alimentarea cu gaze naturale”, a subliniat vicepreşedintele ANRE.

Citește despre 3.000 de euro pe lună la ANRE pentru tinere absolvente / Președintele ANRE, Dumitru Chiriță nu vorbește despre subiect

El a precizat că, în ceea ce priveşte energia electrică, trebuie acoperite „nişte vârfuri”.

„Dacă la gaze vârfurile sunt mai predictibile şi prognozele meteo ne cam arată când vin aceste vârfuri, la energie electrică situaţia este mai puţin predictibilă şi previzibilă, pentru că vedem istoricul ultimilor 10 ani. La noi, când bate vântul exportăm, când vântul stă importăm şi căutăm soluţii să acoperim vârfurile. Va fi o provocare şi pentru administraţie, pentru minister, pentru noi, pentru companiile implicate în sector Transelectrica, Transgaz, furnizori, distribuitori – absolut toţi trebuie să contribuie, să fie vigilenţi, să fie atenţi, să fie pregătiţi cu scenarii, ca să improvizăm în momentul în care dăm de o problemă”, a completat Nagy-Bege.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele