25 de spitale vor fi finanţate pentru diverse îmbunătăţiri prin PNRR

1

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a declarat, luni, într-o conferință de presă, că nu se va construi niciun spital nou prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ci 25 de unităţi medicale existente vor fi finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, reamenajări. Ministerul Sănătății anunța, vineri, că „până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență”.

 

Adriana Pistol a fost întrebată de jurnaliști despre faptul că Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că vor fi construite 25 de spitale prin PNRR şi cât durează până când va fi prezentată lista acestor unităţi medicale.

„În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură destul de laborioasă. Problema este că nu vor construi 25 de spitale. În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parţial în anumite secţii, deci nu se vor construi 25 de spitale”, a explicat secretarul de stat Adriana Pistol.

Vezi și Olguța Vasilescu supărată, Craiova nu are prevăzut niciun spital în PNRR

Întrebată câte dintre aceste spitale sunt noi, Adriana Pistol a răspuns: „Niciunul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să-şi îmbunătăţească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25”.

Într-un comunicat remis presei vineri, Ministerul Sănătății anunța că „până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Ministerul Sănătății preciza că a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătății in anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană. Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro. Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional”, se arăta în comunicatul Ministerului Sănătății.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele