Ziua internaţională a cafelei este marcată, în fiecare an, la 1 octombrie, potrivit www.internationalcoffeeday.org.
Această zi a fost marcată, pentru prima dată, la 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit www.internationalcoffeeday.org. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată de statele membre ale OIC, în martie 2014.
Pandemia de COVID-19 este o criză globală a sănătăţii, cu consecinţe economice extreme, care a creat, de asemenea, o situaţie fără precedent în sectorul cafelei, având un impact negativ atât pentru cerere, cât şi pentru ofertă, în paralel, pentru prima dată. Încă din anii anteriori izbucnirii acestei pandemii, fermierii au avut de înfruntat preţurile scăzute ale cafelei, provocările şi ameninţările globale şi de mediu.