Acolitul securistului Virgil Măgureanu, Răzvan Petrovici, a fost trimis în judecată

0

Omul de afaceri Răzvan Petrovici, asociat cu fostul șef al securității post comuniste Virgil Măgureanu, a fost trimis în judecată de Parchetul general pentru o evaziune fiscală de peste 1,6 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Pachetului General. Luminița Stela Petrovici, soia sa, este asociață cu Anca Biriș, fiica lui Măgureanu, în firma Brainfarm for Kids.

 

”Inculpatul, în calitate de administrator de drept al unei societăți comerciale, în perioada 21.12.2012 – 25.02.2013, a înregistrat în documentele justificative, în documentele de evidență contabilă (registrul jurnal și jurnalul pentru cumpărări) și în declarațiile fiscale, achiziții fictive de servicii de la o a doua societate comercială pe care o administra în fapt, în valoare totală de 8,308,000 lei.

Răzvan Petrovici
Răzvan Petrovici

În calitate de administrator de fapt al celei de a doua societăți comerciale, a omis să evidențieze în declarația de impozit pe profit aferentă anului 2012 venituri din exploatare în cuantum de 5,720,400 lei rezultate din prestările de servicii facturate în anul 2012 către prima societate comercială și a omis să evidențieze în declarația de impozit pe profit aferentă lunii ianuarie 2013 venituri din exploatare în cuantum de 979,600 lei rezultate din prestările de servicii facturate în luna ianuarie 2013 către prima societate comercială.

Prin aceste fapte a condus la diminuarea TVA de plată datorată bugetului de stat de către prima societate, al cărei administrator de drept era, cu suma de 1,608,000 lei (debit principal).

Vezi și După Virgil Măgureanu, Dan Voiculescu și-ar fi moștenit o bună parte din capital (…) din banii poporului român

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică a comunicat organelor de urmărire penală faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 1,608,000 lei, reprezentând debit principal, la care se adaugă accesoriile fiscale în cuantum de 1,413,956 lei (din care 1,174,364 lei cu titlu de dobânzi și 239,592 lei cu titlu de penalități), calculate până la data de 01.03.2021”, se arată în comunicatul PG.

Anul trecut, Petrovici fusese trimis în judecată tot pentru evaziune fiscală, cifrată la 1,6 milioane de euro. Potrivit Parchetului general, între 2008 și 2013, Petrovici ar fi înregistrat în contabilitatea Unirea Hypermarket Center 34 facturi fiscale reprezentând achiziții fictive în valoare de peste 28 de milioane de lei. Procurorii susțin că așa ar fi reușit afaceristul să își diminueze TVA-ul și impozitul pe profit cu aproape 1 milion de euro, la care se adaugă dobânzi și penalități, astfel încât prejudiciul reținut de procurori sare de 1,6 milioane de euro. Petrovici a achitat prejudiciul, dar cu toate acestea a fost trimis în instanță. El riscă o pedeapsă cu închisoarea între 9 și 15 ani întrucât este acuzat de evaziune fiscală mai mare de 500.000 de euro.

Rămâne de văzut dacă omul de afaceri va solicita instanței să fie exonerat de pedeapsă invocând legea penală mai favorabilă, adică legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul plus 20 %. Însă, în acest caz, va trebui să mai achite bonusul de 20 % pe lângă prejudiciul de 1,6 milioane de euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Răzvan Petrovici controlează Unirea Hypermarket Center prin intermediul off-shore-ului cipriot Aperantos Trading Ltd.

Omul de afaceri Răzvan Petrovici este rezident la Monte Carlo, pe Princesse Grace Avenue, promenada de pe malul mării considerată cândva cea mai scumpă stradă din lume, și numită după actrița Grace Kelly, căsătorită cu prințul Rainier III de Monaco.

Petrovici a recunoscut în 2017 că este finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI de după Revoluție.

”În privința soților Măgureanu, singurul lucru pe care îl pot spune este că le mulțumesc că mi-au făcut onoarea de a fi martori la cununie și, ulterior, de a-mi boteza copilul”, preciza Petrovici.

De altfel, soția sa, Luminița Stela Petrovici, este asociață cu Anca Biriș, fiica lui Măgureanu, în firma Brainfarm for Kids, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Petrovici a fost director al Centrocoop înainte de Revoluție, apoi a a devenit om de afaceri având business-uri în retail și duty-free. A deținut și lanțul de supermarketuri Univers’All.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele