Activitatea din turism s-a situat la un nivel de 40 – 45% din capacitate în 2021

1
Greece

Activitatea din turism s-a situat la un nivel de 40 – 45% din capacitate în 2021, însă cu toate acestea forţa de muncă din domeniu a scăzut numeric doar cu circa 30%, a afirmat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

 

„În aceşti doi ani, agenţiile de turism au trebuit să se reinventeze, să găsească soluţii. A fost perioada aceea cumplită, de lockdown, primele două luni de pandemie, când cei mai mulţi închiseseră porţile, stăteau acasă. Noi a trebuit să lucrăm din greu să gestionăm rezervările deja existente: cereri anulate, modificate, întrebări „Ce va fi?”, „Cum va fi?”. Au fost două luni cumplite care ne-au făcut practic să ne naştem a doua oară. Am început încet, încet, să ne revenim. Am avut în această perioadă plusuri şi minusuri în discuţiile cu autorităţile. Am avut şi parteneri de dialog remarcabili, dar am avut şi perioade în care a discutat cu pereţii. Acum, din fericire, suntem din nou pe un trend ascendent. Avem un dialog constructiv chiar dacă echipa de la minister (Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, n.r.) este relativ nouă. În aceşti ultimi doi ani, principala noastră cerinţă a fost să fim lăsaţi să lucrăm, să producem plus valoare, să ne putem păstra oamenii. Dacă ne uităm pe cifrele ultimilor doi ani, numai în domeniul agenţiilor de turism, la nivelul anului 2021, am fost undeva la 40 – 45% activitate, faţă de 2019… Cu toate acestea, forţa de muncă a scăzut numeric doar cu vreo 30%. Asta înseamnă că am făcut eforturi uriaşe de a ne menţine specialiştii şi datorită lor acum ne este mai uşor să ne restartăm”, a declarat Luca.

Acesta a adăugat că pachetele turistice oferite de către turoperatori sunt adaptate pentru toate situaţiile în care se poate afla, la un moment dat, turistul pentru a oferi protecţie acestuia.

Crește turismul în Delta Dunării

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele