Adina Florea, propusă la șefia DNA: “Nu am obiecții față de modificările la Coduri, Inspecția Judiciară își respectă obiectul de activitate”

0

Adina Florea, propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, la șefia DNA, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că una dintre primele trei priorități, în caz că va fi numită, este o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Florea a mai spus că nu consideră că activitatea de control a Inspecției Judiciare este țintită, ci își respectă obiectul de activitate. Despre modificarea Codurilor Penale a declarat că nu are nicio obiecție, că practica reglează dacă sunt oportune și că, în calitate de procuror, aplică noile dispoziții. Cum răspunde la întrebarea dacă procurorii sunt magistrați sau parte din executiv?

Rep: Ne puteți spune câteva cauze importante la care ați lucrat în calitate de procuror și eventual cum s-au soluționat?

Adina Florea: Au fost mai multe dosare de evaziune fiscală deschise în 2009, dosare în urma cărora s-a indisponibilizat o foarte mare cantitate de combustibil petrolier. Am adus atunci la bugetul de stat 2 milioane de euro. A fost un dosar care s-a soldat, pentru prima dată, cu propunere de măsură preventivă față de persoana juridică. Am lucrat apoi împreună cu doamna procuror Puiu la dosarul referitor la luarea de mită de la Poliția Rutieră Constanța, au fost 50 de percheziții simultan. S-au finalizat cu trimiteri în judecată și condamnări. Apoi sunt o serie de dosare de criminalitate și macrocriminalitate financiară în domeniul petrolier, agricol, agregatelor de carieră, evaziune fiscală și spălare de bani.

Rep: Ați scris în proiectul de management: ”Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”. Ne puteți exemplifica, la ce abateri vă referiți?

Adina Florea: Nu cred că e cazul să vă dau exemple concrete. Numărul în creștere al achitărilor arată că nu s-au respectat rigorile statului de drept. Avem apoi conduite care s-au dovedit a fi nedeontologice, dacă nu cumva în sfera penalului, de la modul în care s-au derulat relațiile interinstituționale, modul în care s-au respectat drepturile procesuale ale părților, comunicarea publică.

Rep: Ce vă propuneți să schimbați la DNA, cele mai importante trei măsuri urgente pe care doriți să le luați în calitate de șef, dacă veți fi numită.

Adina Florea: Evaluarea activității DNA, diminuarea soluțiilor de achitare și, nu în ultimul rând, consider că este nevoie o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul DNA.

Rep: Există o dezbatere referitoare la statutul procurorilor: Sunt parte din executiv sau magistrați? Care este părerea dvs?

Adina Florea: Părerea mea este cea constituțională. Facem parte din Autoritatea Judecătorească, nu din puterea judecătorească exercitată de Înalta Curte și instanțele de judecată. Avem calitate de magistrați, dar nu facem parte din puterea judecătorească. Facem parte din autoritatea judecătorească. Asta înseamnă că nu exercităm atributele independenței judecătorești, exercităm atributele de apărare a intereselor generale ale societății.

Rep: Cum v-ați poziționat față de modificarea Codurilor Penale, ați semnat vreunul din protestele magistraților?

Adina Florea: Nu știu. Știu că la un moment dat a fost inițiată o petiție electronică unde e posibil să apară și semnătura mea. Nu știu. În legătură cu modificările intrate în vigoare nu am nicio obiecție. Practica reglează dacă ele sunt sau nu oportune. Eu ca procuror trebuie să aplic aceste dispoziții.

Rep: Ce păreare aveți despre controalele Inspecției Judiciare în legătură cu activitatea DNA?

Adina Florea: Inspecția își respectă obiectul de activitate. Inspecția face controale la nivelul tuturor parchetelor. Eu nu le văd ca niște controale țintite, le văd ca niște controale care fac parte din obiectivele inspecției.

Rep: În ce domenii din societate credeți că avem o problemă cu corupția și unde ar trebui să se uite în mod prioritar DNA?

Adina Florea: DNA-ul este prin natura ei o magistratură specială, concepută să combată fenomenul corupției la nivel înalt sau mediu. Dacă ne referim la domenii, ar trebui să avem o imagine exhaustivă asupra a ceea ce înseamnă corupția în aceste domenii. Nu sunt în măsură să vă răspund acum, trebuie să se facă o evaluare.

Citește și Adina Florea a fost propusă de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele