AEP: Nicușor Dan nu poate candida ca independent din partea Alianței USR PLUS

0

Nicușor Dan nu poate candida la primăria Capitalei din partea Alianței USR PLUS decât dacă se înscrie într-unul dintre cele două partide se arată într-o adresa oficială transmisă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) drept răspuns la o solicitare formulată de PLUS, document obținut de G4Media.ro.

 

AEP își argumentează răspunsul explicând că alianței politice îi sunt aplicabile prevederile art. 30 din legea nr. 14/2003 potrivit cărora ”în cazul în care alianța politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidații trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianței”.

Prevederea legislativă invocată de AEP are impact direct asupra candidaturii lui Nicușor Dan la primăria Capitalei din partea Alianței USR PLUS, în condițiile în care el nu este membru al niciunuia dintre cele două partide. Nicușor Dan a fost stabilit deja drept candidatul USR pentru funcția de primar general, în vreme ce din partea PLUS este propus Vlad Voiculescu. La începutul anului viitor, alianța va trebui să își aleagă candidatul comun, alegând dintre cei doi.

În cazul în care se va opta pentru Nicușor Dan și el va rămâne independent, Alianța USR PLUS nu va putea face campanie în numele său, nu va putea deconta cheltuieli electorale și nici nu va apărea pe buletinul de vot.

 

De menționat că până acest moment alianța dintre USR și PLUS nu a fost înregistrată la Tribunal, prin urmare nu este o alianță politică, ci doar una electorală.

 

Nicușor Dan susține însă că Alianța USR PLUS l-ar putea susține foarte bine chiar și în aceste condiții, explicând că banii pentru campanie îi va strânge el personal.

”Din punct de vedere logistic există două chestiuni. Există precampania, în care orice partid politic, orice alianță poate să facă orice fel de acțiune politică pe banii ei pe care nu îi decontează nimeni, deci poate să susțină orice, nu este limitată, poate inclusiv să susțină candidatura unui independent. Și există perioada de campanie electorală în care, e adevărat, banii pe care un partid sau o alianță îi cheltuie și pe care poate să-i ramburseze de la AEP trebuie să fie pentru candidații ei, dar pe perioada campaniei există o sumă limitată pe care un candidat la Primărie poate să o cheltuie și pe care, fără îndoială, dacă Alianța mă va susține, pot să o aduc eu. Nici mediatic, nici logistic, din nicio perspectivă Alianța nu este împiedicată în niciun fel să susțină candidatura”, a declarat Nicușor Dan pentru b1.ro.

Întrebat dacă rămâne ferm în decizia de a nu reveni în USR, Nicușor Dan a răspuns: ”Am luat această decizie în urmă cu doi ani și jumătate pe niște considerente, nu s-a schimbat nimic de atunci”.

Citește și: Cioloș le cere colegilor de la USR să își facă ordine în partid

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele