Aeroporturile din România vor cumpăra camere termice pentru a fi identificați călătorii care au febră ca măsură de prevenire a coronavirusului

0
Aeroporturile-intarzieri-zboruri

Primele măsuri luate de România în privința noului coronavirus pornit din China vizează măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a medicilor de familie, achiziția de reactivi, precum și de camere termice pentru toate aeroporturile, astfel încât să fie identificați călătorii care au febră. Ministerul Sănătății a organizat miercuri o ședință pentru a stabili aceste măsuri, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății ar putea declara astăzi urgență la nivel global în legătură cu acest nou virus.

 

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a precizat că scopul principal al reuniunii de la Ministerul Sănătății a fost posibila apariție și în România a unor cazuri de infecție cu noul coronavirus.

El a precizat că „este foarte probabil ca OMS să declare astăzi urgență la nivel global”

 

Unitățile medicale care vor trata posibile cazuri de îmbolnăviri sunt spitalele de boli infecțioase „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București și spitalele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara.

De asemenea, s-a stabilit achiziția de reactivi, precum și măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a medicilor de familie, ca să fie informați dacă vin în contact cu o persoană suspectă de a fi infectată cu virusul și care a călătorit în China.

Alexandru Rafila a precizat că măsurile de la aeroporturi sunt similare cu cele din timpul pandemiei de gripă, respectiv informarea călătorilor, achiziționarea de termoscannere și constitutitea de echipe care să asigure permanența serviciilor medicale.

La rândul său, directorul Institutului „Matei Balș”, Streinu Cercel, a precizat că, dacă vor exista cazuri de pacienți cu noul coronavirus, în mod obligatoriu aceștia vor fi izolați și vor sta câte unul în rezervă. „Acestea sunt condiții obligatorii. Avem experiență de pe vreamea SARS, de la pandemia de gripă, nu reinventăm roata”, a spus el.

 

Ministerul Sănătății va trimite o recomandare Ministerului Transporturilor, astfel încât să ia în calcul achiziția de camere termice pentru detectarea persoanelor cu febră

 

„La anul sigur va deveni standard operațional pe toate aeroporturilor din lume”, a precizat Cercel.

Pentru călătorii din aeroporturi va fi redactat și un chestionar la intrarea în țară, în care vor fi informații că, dacă în 14 zile de la sosire prezintă simptome, să se prezinte la un spital de boli infecțioase.

Streinu Cercel a mai precizat că, fiind un virus nou, reactivii vor fi cei recomandați de OMS, pentru care există un singur producător, din Germania – „e o singură filieră și e standardizată”. Diagnosticul va fi pus de institutul „Matei Balș”.

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut miercuri în China, unde autorităţile au anunţat 9 morţi şi au avertizat că virusul ar putea „suferi mutaţii” şi s-ar putea răspândi mai uşor, informează AFP, citată de Agerpres.

În timp ce cazuri de infectare cu acest nou coronavirus au fost confirmate în alte părţi din Asia şi Statele Unite (un caz a fost confirmat în statul Washington), un comitet ad-hoc al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se întruneşte miercuri de la ora 18:00 GMT pentru a stabili dacă va declara această epidemie „o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”.

OMS a folosit până acum acest termen doar pentru cazuri rare de epidemii care necesită un răspuns internaţional viguros, cum ar fi gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra hemoragică Ebola, care a făcut ravagii într-o parte din Africa de Vest din 2014 în 2016 şi în RDC din 2018.

 

Virusul a fost depistat în decembrie în Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori , într-o piaţă angro de fructe de mare şi peşte

 

Pe moment nu se cunoaşte originea exactă sau perioada de incubaţie a virusului. Vânzări ilegale de animale sălbatice au loc în această piaţă, a declarat reporterilor directorul Centrului Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, fără a putea spune însă dacă vânatul a fost cauza epidemiei.

Primarul oraşului a sugerat evitarea călătoriilor în Wuhan, iar locuitorilor acestuia le-a recomandat să nu părăsească metropola.

Alte ţări asiatice precum Japonia, Coreea de Sud, Thailanda şi Taiwan au raportat cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Mai multe ţări cu legături aeriene directe sau indirecte cu Wuhan şi-au intensificat controalele, bazându-se pe experienţa pe care o au cu epidemia de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) din 2002-2003, un virus din aceeaşi familie.

Citește și: Ministrul Sănătății a cerut un plan de măsuri pentru intervenția în cazul apariției de îmbolnăviri cu coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele