Dr. Loredana Paul ne vorbește în a II-a parte a interviului despre importanța apei sărate și a nămolului în procedurile de tratament.
- Cât de importante sunt apa sărată și namolul în procedurile de recuperare? Cine le poate face și pentru ce afecțiuni?
Trebuie subliniat faptul că apa sărată provine de la un izvor natural care se găsește în vecinatatea Bazei de Tratament. Dacă salinitatea Mării Negre este de 15,5 g /l și cea din lacul Techirghiol este de 70-80 g /l, apa izvorului din Poiana Câmpina are o mineralizare totală de 321 g /l (localitatea, menționată pentru prima dată într-un hrisov din 1510 semnat de Vlad Voievod, se numea chiar POIANA SĂRII). Pe lângă sare, apa mai conține și sulfați, bicarbonați, calciu, magneziu, brom, fier. În baza de recuperare, apa sărată de izvor este folosită pentru băile minerale cloruro-sodice sau în cele trei bazine de hidrokinetoterapie (unul dintre ele pentru mersul contracurent și celelalte două pentru adulți și copii ). Apa este încălzită la 31-33 grade Celsius.
Exercițiile se fac sub atenta îndrumare a kinetoterapeuților. Apa sărată are un efect antiinflamator, antialgic, decontracturant asupra întregului organism. Kinetoterapia în apa sărată este mai puțin dureroasă, mișcările se fac mai ușor datorită efectului miorelaxant pe mușchii cu modificări de tonus sau efectului pe țesuturile moi periarticulare retracturate. Se cumulează efectul descărcării de greutate a corpului și al forței hidrostatice de împingere în sus ale apei sărate (care este cu atât mai mare cu cât concentrația în sare este mai mare) cu efectele chimice ale clorurii de sodiu la suprafața tegumentului și în organism. Se reduce hiperexcitabilitatea nervoasă în cazul tulburărilor de tip nevralgic, se echilibrează tulburările neurovegetative.
Citește și: SANCONFIND, clinica cu cea mai diversă paletă de tratamente pentru majoritatea afecțiunilor ortopedice, reumatismale sau neurologice
Baia minerală cloruro-sodică și kinetoterapia în apa sărată se folosesc în tratarea afecțiunilor degenerative (ex. artroze, discopatii lombare), postraumatice (recuperare după fracturi și entorse), inflamatorii (ex. artrita reumatoidă, spondilită anchilozantă, dar nu în puseu acut), afecțiuni neurologice periferice și centrale, a unor afecțiuni ginecologice inflamatorii, afecțiunilor circulatorii periferice veno-limfatice.
În ceea ce privește nămolul… acesta se folosea încă din antichitate. Efectele nămolului le cunoșteau vechii egipteni care foloseau în oncțiuni nămolul adus de Nil. Tot în scop curativ îl foloseau și romanii. Cercetări recente au demonstrat creșterea cantității de mucopolizaharide acide de tipul ACIDULUI HIALURONIC în substanța fundamentală a țesutului conjunctiv din piele dupp aplicarea nămolului. Indicațiile băilor de nămol sau ale împachetărilor cu namol sunt afecțiunile degenerative ale aparatului locomotor de tipul spondilozelor, gonartrozelor, coxartrozelor; afecțiunilor inflamatorii ale aparatului locomotor; discopatia lombară și cervicală, sechelele herniei de disc operate, afecțiunile abarticulare (ex: tendinite); sechele post-traumatice ale aparatului locomotor; afecțiuni neurologice periferice; afecțiuni ginecologice cronice uteroanexiale, sterilitatea; bolile endocrine de tipul hipotiroidiei și nanismului hipofizar; afecțiunile dermatologice de tipul psoriazisului.
2. Pentru a face recuperare, trebuie să treci mai întâi pe la secția de imagistică. Cum se completeză cele două specialități, recuperarea și imagistica?
Nu neapărat. Avem avantajul colaborării cu un laborator de analize și o secție de imagistică cu o aparatură performantă (RMN, CT, radiologie, osteodensitometrie, ecografie musculoscheletală) care ne ajută atât în precizarea diagnosticului cât și în evaluarea evoluției stării de sănătate a pacienților noștri. Pacienții care se adresează medicului de recuperare/reabilitare pentru stabilirea unui plan de tratament sunt diagnosticați de medicul de recuperare sau au o afecțiune diagnosticată și tratată într-o prima etapa de către un medic dintr-o altă specialitate (ex. ortopedie, reumatologie, neurologie, neurochirurgie). Sunt pacienți care, spre exemplu, au fost operați de medicul ortoped pentru o ruptură de menisc sau li s-a pus o proteză de șold sau de genunchi. Sau au suferit un accident vascular cerebral și sunt îndrumați pentru recuperarea deficitului motor de către medicul neurolog. În aceste cazuri, explorările imagistice sau analizele de laborator sunt utile pentru evaluarea de etapă a evoluției stării de sănătate a pacienților.
3. Ce ne puteți spune despre recuperarea în cazul sportivilor (profesioniști și amatori)? Este SANCONFIND un loc bun pentru așa ceva?
Bineînțeles. Am avut deja în bază câteva loturi sportive din atletism, fotbal, box.