Alegerile din Ucraina: Actorul de comedie (rusofon) Volodimir Zelenski câștigă primul tur cu 30,4%

0

Actorul de comedie fără experiență politică Volodimir Zelenski câștigă cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor din Ucraina, transmite BBC, citând exit poll-uri. Potrivit acestora, Zelensky, care a interpretat un rol de președinte ca actor, a obținut 30, 4%, urmat de actualul președinte, Petro Poroshenk, cu 17, 8%.

Cei doi, care exprimă o poziție pro-europeană puternică, ar urma să se înfrunte luna viitoare în turul al doilea. Fostul premier, Iulia Timosenko, ar fi obținut 14, 2%, fiind eliminată din cursa prezidențială.

”Sunt foarte fericit dar acesta nu este rezultatul final”, a declarat Zelenski corespondentului BBC la câteva minute după ce a fost anunțat rezultatul exit poll – urilor.

Porosenko a descris poziționarea sa pe locul doi drept ”o lecție dură”.

Ministerul de interne a anunțat sute de încălcări ale legii electorale, însă observatorii străini susțin că votul a decurs fără incidente majore.

În total s-au înscris în cursă 39 de candidați, însă nici unul nu a obținut peste 50% din voturi, prin urmare primii doi clasați se vor înfrunta în turul decisiv pe 21 aprilie.

Președintele Ucrainei are puterni însemnate în ce privește securitatea, apărarea și politica externă, fosta republică sovietică fiind descrisă drept un regim semi – prezidențial.

Potrivit BBC, Zelenski dorește să transforme show-ul său TV – în care joacă rolul unui simplu cetățean care ajunge președinte după ce luptă împotriva corupției – în realitate.

El a sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri, și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit.

Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri.

Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă.

Poroshenko, magnatul ciocolatei și unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, a fost ales după ce fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici a fost dat jos din funcție în februarie 2014 în urma Revoluției Maidan, care a urmat anexării Crimeei de către insurgenții sprijiniți de către Rusia.

Volodimir Zelenski  este un actor rusofon (și favorit al Moscovei). Acesta ar fi considerat un personaj controversat şi ar fi  fost susținut de un oligarh care este un dușman personal al lui Poroșenko și care are strânse legături cu Rusia.

Citeşte şi Rusia trimite trupe în Venezuela pentru a-l susţine pe Nicolás Maduro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele