Alina Bica a fost arestată în Italia

0

Alina Bica și omul de afaceri Ioan Bene, fugiți din România din cauza condamnării definitive pentru fapte de corupție, au fost reținuți în Italia până la extrădarea în România. Cei doi au fost prinși vineri în Italia.

 

Alina Bica a fost audiată în fața instanței, unde și-a spus punctul său de vedere cu privire la aducerea în țară pentru executarea condamnării la 4 ani de închisoare. Instanța din Peninsulă are la dispoziție 48 de ore pentru a discuta sub ce măsură așteaptă fosta șefă a DIICOT procesul privind extrădarea în România, termen care se scurge luni.

Un proces similar a avut loc azi și în cazul lui Ioan Bene, prins, de asemenea, în aceeași zonă a Italiei ca Alina Bica.

 

Cei doi vor rămâne în arest în penitenciare diferite

 

Este greu de estimat cât vor dura procedurile propriu-zise de extrădare din Italia. De exemplu, în cazul unui alt fugar celebru, care s-a predat la începutul anului, tot în Italia, nici până acum nu s-a luat o decizie. Conform normelor Uniunii Europene, Bica și Bene au dreptul la un proces acolo pentru a se stabili decizia cu privire la solicitarea autorităților române de extrădare. Această solicitare trebuie să fie transmisă formal prin intermediul Ministerului Justiției.

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș vineri de polițiștii din Italia, ei urmând să fie aduși în țară.

Alina Bica a fost dată în urmărire la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Judecată în mai multe dosare, Bica a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. De altfel, împreună cu Elena Udrea, Alina Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată.

În ceea ce îl privește pe Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.

Citește și: ÎCCJ va pronunța în 2 săptămâni decizia în dosarul în care Alina Bica e acuzată

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele