Andreas Treichl, Erste: Taxa bancară românească este “neplăcută, dar nu un dezastru pentru noi”

0

Andreas Treichl, CEO- Erste Group, grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi proprietarul BCR, a spus că taxa pe activele bancare planificată de autorităţile române nu va împiedica banca austriacă să facă profit în România chiar dacă este “neplăcută, dar nu un dezastru”. Potrivit acestuia în România funcționează cu doar 10% din Erste Group.

Așa-zisa „taxa pe lăcomie” presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Conform lui Treichl, acest aspect poate fi de până la 1,2%. Totalul bilanțului filialei Erste Group din România este de aproximativ 11 miliarde de euro. Legea despre care se face vorbire nu este încă în Parlament și nu va fi în Parlament pentru o perioadă relativ îndelungată, a adăugat Treichl.

„În România, nu este vorba doar de bănci, ci de funcționarea economiei”, a spus Treichl, precizând că, pe de altă parte, impozitele bancare din Ungaria sau Austria nu au fost foarte bune pentru dezvoltare, dar nu au reprezentat un prejudiciu real. „A fost neplăcut pentru bănci, dar nu pentru alte părți ale societății”, a afirmat CEO- Erste Group.

În opinia lui Treichl, multe bănci care funcționează aproape exclusiv în România, nu vor putea lucra profitabil din cauza acestei taxe. Așadar șeful Erstae nu crede că taxa va rămâne în forma actuală pentru mult timp.

Soluția pentru sectorul bancar german aflat în dificultate nu este fuziunea dintre Deutsche Bank şi Commerzbank, ci fuziunea Deutsche Bank cu băncile de economii germane. „Astfel s-ar crea una dintre cele mai mari și mai puternice bănci din lume”, a mai afirmat Treichl.

Germania are nevoie de o instituție financiară puternică, care ar putea însoți industria germană peste tot. „În sfarşit, am avea o bancă în Europa care să poată concura cu băncile americane și chineze”, a adăugat Treichl.

Andreas Treichl este la conducerea Erste Group din 1997 şi între timp a devenit cel mai bine plătit manager din Austria. Treichl se va retrage din funcţie la finele lui 2019 şi va fi înlocuit cu Bernhard Spalt din ianuarie 2020.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele