Anul acesta va fi scos gaz românesc din Marea Neagră

0
gaze gazoduct

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că în cursul acestui an va începe exploatarea gazului din Marea Neagră, el susţinând că „prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră” va fi scoasă din perimetrul Aurora, de către compania Black Sea Oil & Gas. 

 

În ceea ce priveşte perimetrul Neptun Deep, unde sunt cele mai bogate zăcăminte de gaz, ministrul susţine intrarea Romgaz în acest proiect, în locul americanilor de la ExxonMobil care vor să renunţe la exploatarea gazului din Marea Neagră.

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Dar avem răgaz, până în 2025 probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep… şi aici aş face o paranteză: primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi anul acesta. Va fi scoasă de către compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a litoralului, şi vom scoate primul gaz românesc. Este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagă, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a declarat ministrul Energiei, luni seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Vezi care este purificatorul de aer anti coronavirus care ți se potrivește

Virgil Popescu a subliniat că susţine preluarea de către Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil în proiectul Neptun Deep, în situaţia în care compania americană va ieşi din proiect, aşa cum şi-a exprimat opţiunea.

„Se discută între companii, se va ajunge la o ofertă, se va ajunge la o negociere şi eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca şi acţionar, sau să deţină o parte de 50% din zăcământul Neptun Deep împreună cu compania (…) OMV-Petrom”, a adăugat ministrul.

A fost demis demis pe managerul interimar al Institutului “Matei Balş”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele