Tot mai aproape de autorii mesajelor de amenințare cu moartea adresate Maiei Morgenstern

0

Actrița Maia Morgenstern a făcut plângere penală la poliție după ce a fost amenințată cu moartea, într-un mesaj profund antisemit primit pe email. Artista a publicat mesajul pe Facebook, iar reacțiile nu au întârziat – de la colegi până la politicieni sau simpli spectatori, toţi și-au exprimat consternarea și revolta.

 

Autorul scrie că a trimis amenințările în numele partidului AUR, dar liderii formațiunii neagă orice asociere și se declară solidari cu Maia Morgenstern.

Totuși, violența limbajului folosit de liderii AUR este una care nu diferă cu mult de cele scrise pe Facebook în acest caz. Săptămâna trecută unul dintre membrii fondatori, Dan Tănasă se exprima violent, ”ca la ușa cortului” chiar în Parlament.

Vezi aici: Vulgarități și înjurături aruncate de liderii AUR în Parlament

“Iată ce primesc de sărbătoarea de Pesach. Cu ocazia Zilei Teatrului”, a scris Maia Morgenstern pe Facebook, atașând capturi ale mesajului în care este amenințată cu moartea, semnat Andrei Illarie.

Textul conține expresii suburbane și antisemite de nereprodus și a fost trimis pe mai multe adrese de email ale Teatrului Evreiesc de Stat, unde Maia Morgenstern este directoare. Autorul susține că vorbește în numele partidului AUR, dar formațiunea se dezice categoric de el.

“Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Dorim să informăm opinia publică din România că cetățeanul numit Andrei Illarie NU este membru al Alianței pentru Unirea Românilor”, a transmis formațiunea politică.

Anchetă cere și reprezentantul special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, care acuză o ascensiune a fenomenului în ultima vreme în România.

Andrei Muraru: “Aceste ameninţări nu trebuie tratate cu superficialitate. Trebuie tratate cu foarte multă seriozitate, pentru că ele vin la prima vedere sub semnătura unui grup parlamentar şi, chiar dacă nu ar fi așa, atunci este oricum grav ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni”.

Maia Morgenstern a făcut plângere la poliție și a fost deschis un dosar penal.

“S-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare. Se administrează material probatoriu de către organele de cercetare penală din cadrul IGPR în vederea identificării persoanei reclamate”, a transmis Călin Radu, purtător de cuvânt.

Potrivit unor surse judiciare, cu ajutorul SRI au fost identificați deja doi suspecți, pe baza adreselor electronice folosite pentru trimiterea mesajului.

Numeroși artiști, politicieni, dar și oameni obișnuiți și-au declarat pe rețelele sociale susținerea pentru Maia Morgenstern și revolta față de orice formă de antisemitism.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele