Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul semn al Revoluției Române din 1989

0

Astăzi se împlinesc 31 de ani de când s-a auzit, la Timişoara, primul strigăt de libertate, primul ”Jos Ceaușescu!” sau ”Jos comunismul!”. Așa s-a declanșat revoluţia împotriva regimului comunist și a regimului Ceaușescu.

 

Drumul spre libertate a pornit din Piaţa Sfânta Maria, ca răspuns la apelul pastorului reformat Laszlo Tokes de a fi martori la evacuarea sa din locuinţă, din cauza criticilor aduse regimului Ceauşescu.

Scânteia Revoluției s-a aprins în 15 decembrie. Pastorul reformat Laszlo Tokes cerea sprijin pentru a nu fi mutat din comunitatea religioasă pe care o conducea.

El le spusese enoriașilor că va fi transferat de la Timișoara într-un sat din Sălaj și i-a chemat să fie martori la evacuarea sa abuzivă. Pastorul criticase regimul Ceaușescu. Și oamenii i-au fost alături!

Vezi și Revoluția din ‘89 și marea diversiune

Chiar din acea seară, lucrători ai Securității, în civil, au încercat să-i aresteze. Au izbucnit conflicte, dar nu s-au extins.

A doua zi, manifestația de solidaritate s-a transformat într-o demonstrație anticomunistă.

La 31 de ani de la Revoluție și în acest an se vor organiza evenimente. Totul se va desfășura altfel decât în anii trecuți având în vedere pandemia de coronavirus. Unele dintre evenimente se desfășoară online, la altele nu va avea acces publicul

Seria de manifestări începe astăzi și va continua până săptămâna viitoare. Astăzi, de la ora 14.00, a avut loc o comemorare online care a avut loc în casa parohială din Piața Maria.

Vezi și Ion Iliescu are, tot mai des, discuții „amicale” cu procurorii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele