Audieri în dosarul Colectiv: Aproximativ 200 de pompieri vor fi interogați în ancheta deschisă

0

Toți pompierii și angajații Serviciului de Ambulanță București-Ilfov care au intervenit în noaptea de 30 octombrie 2015, la incendiul de la clubul Colectiv, vor fi audiați, în perioada următoare la Serviciul Omoruri din Capitală în ancheta deschisă după publicarea  a imaginilor cu operațiunea de salvare. 

 

Printre cei audiați sunt și pompieri executanți, dar și coordonatorii acestora, printre care se numără șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență București- Ilfov, conform acelorași surse.

Audierile au loc la mai bine de o jumătate de an de la apariția imaginilor filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București-Ilfov, ajuns la locul dezastrului. Videoul, cu o durată de 20 de minute, nu a fost pus la dispoziția procurorilor care au investigat de la început cazul tragediei de la Colectiv. Într-o explicație ulterioară, în cadrul unei conferințe, șeful Inspectoratului pentru Situații de urgență București-Ilfov, Orlando Șchiopu, care a intervenit la clubul bucureștean, a spus că știa despre existența acestei înregistrări, însă nu a văzut-o niciodată până în momentul în care a fost publicată.

Procurorii militari au deschis, la câteva zile după apariția imaginilor, un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, sustragere sau distrugere de probe, în legătură cu intervenţia autorităţilor la incendiul din clubul Colectiv, dar şi cu privire la ascunderea de către pompieri a înregistrării.

„Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29.10.2019 începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginile video apărute în spaţiul public, în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar”, potrivit unui comunicat al Parchetului.

De asemenea, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militar din cadrul IGSU au reţinut şi ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv, din data de 30 octombrie 2015.

Prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spaţiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul de la clubul Colectiv.

Citește și: CTP, referitor la dosarul Colectiv: Morţii rămân în continuare să se răsucească în morminte

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele