Avem alegeri pentru primari în două tururi. PSD vrea moțiune de cenzură

0

La finalul ședinței, de azi, din Parlament, Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.

”Nu înțeleg de ce depuneți moțiune de cenzură. Poate vă e teamă că primarii PSD nu și-au făcut treaba deși ați pompat resurse din bugetul de stat?” a spus Orban în timpul ședinței din Parlament.

Ciolacu a anunțat imediat o moțiune

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, că mâine dimineață PSD depune moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban.

Evident, sunt foarte puține șanse ca moțiunea să treacă pentru că parlamentarii PSD- ALDE nu sunt interesați de alegeri anticipate, lucru care s-ar putea lesne întâmpla după ce ar pica Guvernul Orban.

Citește aici de ce PNL guvernează fără probleme pentru că PSD și ALDE fac figurație pe lefuri grase

„Opoziția se bucură de fiecare dată când puterea îi oferă motive de a depune moțiuni de cenzură”, a mai spus Ciolacu.

„Nu avem matematic numărul (de voturi pentru a trece moțiunea -n.red.), dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire”, a precizat liderul interimar al PSD.

Ciolacu a precizat că, în mod categoric, PSD va sesiza și Curtea Constituțională în legătură cu legea pentru alegerea primarilor din două tururi, pentru care Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea în Parlament.

Cum arăta Parlamentul azi

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 270 de parlamentari din cei 465.

Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, iar Guvernul a acceptat unele dintre ele în şedinţa de marţi.

Printre amendamentele acceptate se numără reducerea de la 90 zile la 60 de zile a perioadei pentru care este permis votul celor cu vize de flotant – amendament al PNL, precum şi reducerea de la 1% la 0,5% a numărului de semnături pentru înscrierea în cursa electorală a candidaţilor independenţi – amendament al USR.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele