Braconajul, o pată pe obrazul oamenilor

0

Braconajul reprezintă o problemă care încă nu își găsește rezolvare în ciuda eforturilor depuse.

 

Pentru a înțelege cât de complicată poate fi situația în teren, vă oferim comunicatul legat de o acțiune a poliției din Buzău: ”Polițiștii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au efectuat 12 percheziții domiciliare, la persoane bănuite de braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi contrabandă calificată.

Activitățile, desfăşurate de poliţiştii buzoieni au vizat opt bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 61 de ani, bănuiți că deţin arme şi muniţii fără drept, ce ar fi fost introduse ilegal în ţară şi pe care le folosesc la braconaj.

Astfel, la data de 3 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziţie pe raza comunei Gura Teghii, la locuinţa a doi bărbaţi de 48, respectiv 24 de ani, posesori de arme de vânătoare, cu privire la care existau date că au preocupări în ceea ce priveşte braconajul cinegetic.

În urma desfăşurării percheziţiei, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor două arme de vânătoare, aproximativ 220 de cartuşe de vânătoare, precum şi peste 50 de kilograme de carne de vânat în diferite stadii de preparare, un craniu de urs, un trofeu de cerb şi fragmente osoase de porc mistreţ.Ulterior, în ziua de 21 octombrie a.c., în baza mandatelor emise de Judecătoria Buzău, poliţiştii buzoieni au descins la alte 10 adrese de pe raza localităţilor Mărăcineni, Verneşti, Gălbinaşi, Scorţoasa, Merei şi în municipiul Buzău. De această dată, vizaţi au fost patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 61 de ani din Merei, Mărăcineni şi Buzău.

În urma activităţilor efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea continuării cercetărilor 14 arme, din care 11 letale, deţinute legal şi folosite la activităţi de braconaj, 2153 cartuşe (34 dintre acestea confecţionate artizanal), două încărcătoare tip armă automată militară, o arbaletă cu 3 săgeţi cu vârfuri metalice, aproximativ 100 g pulbere de vânătoare, 5,6 kg de alice, mai multe dispozitive pentru confecţionarea cartuşelor, precum şi un dispozitiv tip ţeavă introdusă pentru transformarea unei arme calibru 12 pentru a funcţiona cu muniţie calibru 410.

Totodată, au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor şi 129 de kilograme carne vânat (mistreţ, căprior, iepure). Din cercetări a reieșit că unul dintre bănuiţi, în vârstă de 45 de ani, din Mărăcineni, ar fi introdus ilegal în ţară arme şi muniţii, pe care ulterior le-ar fi pus în circulaţie către ceilalţi buzoieni şi totodată le-ar fi folosit la braconaj. Bărbatul a fost reţinut de poliţişti, iar în urma materialului probator administrat, judecătorul de drepturi şi libertăţi a emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile.

În continuarea activităţilor desfăşurate de poliţişti, la data de 25 octombrie a.c., poliţiştii buzoieni au descins la o altă locaţie din Insula Mare a Brăilei, la domiciliul unui bărbat de 59 de ani, de unde au ridicat pentru continuarea cercetărilor 9035 cartuşe de calibre diferite, susceptibile a fi introduse ilegal în ţară, precum şi peste 2500 exemplare păsări (sitari, ciocârlii, raţe becaţine, etc.).

Totodată, au fost ridicate mai multe recipiente cu substanţă periculoasă cu termenul de garanţie expirat, în acest caz fiind extinse cercetările şi pentru comiterea infracţiunii de „neluarea măsurilor pentru neutralizarea deşeurilor periculoase”.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată şi braconaj. Activităţile s-au desfășurat sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Mihai Enea, realizatorul emisiunii ”Regatul Salbatic” a făcut la rândul său câteva precizări legate de vânătoare și braconaj: “Este cunoscută preocuparea pe care o am de a face publice cazurile de braconaj și mai mult de a contribui la conștientizarea publicului cu privire la gravitatea socială a acestor fapte. Gravitatea mare e dată atât de faptul că este un act criminal (braconierul omoară fără distincție orice-i ajunge în față), un act de hoție (fură de la administratorul faunei de interes cinegetic – statul român – și de la gestionarul fondului de vânătoare) și aduce prejudicii de percepție publică a actului de utilitate publică a vânătorii etice, fapt care conduce la blamarea în corpore a întregului corp al vânătorilor.

Ca atare procurorii în drept să soluționeze aceste cazuri pot găsi circumstanțe agravante fiecărui braconier, numai să vrea…Mă simt dator și îndreptățit (în calitatea de vânător) să atrag atenția asupra unei sintagme și anume “vânătoare ilegală”.

Orice vânătoare se desfășoară în cadrul legal determinat în România de cel puțin vreo trei tipuri de legislație (legea vânătorii, legea armelor și munițiilor și legislatia de mediu) spre deosebire de braconaj care inseamna opusul vânătorii. !!! ”

Citește și: Dezastru în economia României: deficitul bugetar ascuns de Teodorovici și Dăncilă a fost dezvăluit

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele