Bulgaria va adopta euro la 1 ianuarie 2024, anunță ministrul de Finanțe

0

„Bulgaria va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024, așa cum a decis guvernul anterior.” Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministrul și ministrul de finanțe Asen Vassilev și ministrul inovației Daniel Lorer.

Planul de adoptare a monedei euro rămâne același cu cel anunțat de Banca Națională a Bulgariei și de Ministerul Finanțelor în iunie anul trecut. Acesta prevede adoptarea imediată a monedei euro, fără o perioadă de tranziție.

„Sunt două-trei termene în acest plan, dar nimic altceva nu a fost schimbat în acest plan de la 30 iunie anul trecut. Absolut toți cetățenii, nu doar parlamentarii, au avut aproape un an pentru a se familiariza cu acest plan”, a spus Asen Vassilev.

Cea mai importantă dată din plan rămâne, și anume – intrarea Bulgariei în zona euro.

„În general, mesajul politic de la noi este că data de 1 ianuarie 2024 este susținută de toți, partea tehnică este lucrată atât de Ministerul Finanțelor, cât și de toți cei implicați. Pentru că procesul în sine îi privește pe toți cei care fac cumpărături, dar pentru stat în sine este un proces foarte important”, a spus Daniel Lorer.

Ministrul Inovării i-a sfătuit pe politicienii bulgari să se grăbească cu adoptarea finală a planului după pregătirea analizelor solicitate în prezent.

„Mesajul meu către toți oamenii din Parlamentul bulgar și în special către partenerii de coaliție este să arăt o responsabilitate excepțională pentru acest proces, astfel încât să se poată desfășura cât mai repede – 1 ianuarie 2024 vine foarte curând și avem o mulțime de măsuri tehnice, lucrează înaintea noastră.” , a adăugat Laurer.

În prezent, Bulgaria nu îndeplinește și se încadrează în excepțiile criteriilor de la Maastricht de adoptare a monedei euro, din cauza pandemiei de covid. Țara noastră se află în „ sala de așteptare a zonei euro ”, așa cum numesc ei mecanismul valutar ERM 2. Nu există nicio perioadă în care să poată rămâne acolo.

Vezi și: Bulgaria cere UE acceptul pentru a elimina accizele la electricitate şi gaze naturale

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele