Bursa din Moscova a scăzut puternic

0
rubla_ruble
rubla

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe ruseşti au intrat în Ucraina.

 

Indicele MOEX Rusia a scăzut cu 6,9%, iar în timpul tranzacţiilor a coborât cu până la 7,4%.

Pieţele financiare din Moscova au înregistrat un declin generalizat, de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară săptămâna trecută, punând economia rusă pe picior de război şi prelungind probabil conflictul din Ucraina.

”Din perspectivă macro, principalele implicaţii pentru economia Rusiei ar putea veni prin sancţiuni suplimentare occidentale, presiune crescută asupra finanţelor publice şi probleme mai mari pentru oferta de forţă de muncă a Rusiei”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, într-o notă de vineri.

Rusia a anunţat convocarea a 300.000 de rezervişti, după ce a pierdut în ultimele săptămâni porţiuni mari de teritoriu în urma unei contraofensive ucrainene surprinzătoare, iar Kremlinul organizează acum ”referendumuri” în părţi din estul Ucrainei, în încercarea de a consolida prezenţa Rusiei în regiune.

În timp ce unele state membre ale UE cer ca mai multe bănci ruseşti să fie separate de sistemul de plăţi SWIFT, senatorii americani propun sancţiuni secundare mai stricte pentru limitarea preţului petrolului de către G7, iar UE vrea limitarea preţului petrolului, Peach a sugerat că sectorul energetic din Rusia, un pilon cheie al economiei, ar putea fi în pericol.

Preşedintele Iranului a anulat un interviu la CNN fiindcă jurnalista a refuzat vălul islamic

”Convocarea rezerviştilor şi prelungirea conflictului vor avea un cost. Bugetul federal al Rusiei a intrat într-un deficit mare în august şi, pentru ca guvernul să îşi menţină gestionarea prudentă a finanţelor publice, va fi nevoie de majorări de taxe”, a spus Peach.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele