Carmen Dan, atac la Iohannis:”Reacţie prematură, nu el trebuie să se pronunţe, ci parchetul militar”

0

Ministrul Carmen Dan a declarat că reacţia preşedintelui ţării de a caracteriza intervenţia jandarmilor ca fiind brutală este prematură şi că nu el trebuie să se pronunţe, ci parchetul militar. Dan s-a mai întrebat cum ar caracteriza el intervenţiile dacă protestul ar fi fost la Palatul Cotroceni.

„Apreciez că reacţia de aseară a domnului preşedinte de a caracteriza ca brutală acţiunea Jandarmeriei a fost prematură. Despre legalitatea acţiunii Jandarmeriei nu domnul preşedinte trebuie să se pronunţe, ci parchetul militar. Îmi doresc şi sper ca aprecierea domnului preşedinte nu va influenţa imparţialitatea care trebuie să caracterizeze un act de justiţie. Aşa ar fi normal, într-un stat de drept, unde nu ar trebui să existe ingerinţe politice în anchetele judiciare. Dacă aceste violenţe ar fi avut loc în faţa oricărei alte instituţii ale statului, indiferent cum s-ar numi, spre exemplu Palatul Cotroceni, oare tot aşa ar fi fost apreciată acţiunea jandarmilor? Intervenţia lor a fost aceeaşi, de a restabili ordinea publică. Afirmă domnul preşedinte consitent şi se nasc întrebări insistente – de ce nu au fost izolaţi indivizii violenţi din mulţime? Cred că explicaţia jandarmilor a fost destul de clară. Nu a existat un grup compact. (…) Dacă domnul preşedinte a avut date în plus, mă întreb de ce nu le-a pus la dispoziţie?”, a spus Carmen Dan, într-o declaraţie de presă.

De asemenea, ministrul de Interne a mai spus că alte informaţii pe care le deţine le va prezenta în CSAT, dacă i se vor cere: „În ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politic la adresa Jandarmeriei şi faţă de acţiunea Jandarmeriei. În faţa acestor acuze, am obligaţia de a face precizări. Alte aspecte pe care nu le voi comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în CSAT dacă îmi va fi solicitat, apreciind că sunt aspecte care ţin de siguranţa naţională şi de atribuţiile dintre instituţiile din sfera securităţii naţionale”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piaţa Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.

Citește și Carmen Dan: Jandarmeria nu a intervenit împotriva cetățenilor pașnici, ci împotriva huliganilor periculoși

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele