Cătălin Suliman, Partener PeliFilip: Tendințe în materie de concurență în anul 2017

Informateca

A face previzuni este periculos, mai ales în privința dezvoltărilor în zona de concurență. Consiliul Concurenței este o autoritate puternică, cu experiență bogată și renume format inclusiv prin sancțiunile mari aplicate în diverse industrii. Acțiunile sale sunt influențate de factori interni, precum modificări legislative sau modul în care jucătorii de pe anumite piețe reacționează, dar și de factori externi, precum investigații declanșate de Comisia Europeană sau de alte autorități de concurență din Statele Membre.

Prezentăm în cele de mai jos unele tendințe și zone de urmărit în anul 2017. Proiecțiile de mai jos se bazează pe o analiză a activității Consiliului Concurenței din ultimii 3 ani și sunt realizate de Cătălin Suliman, Partener PeliFilip.

  1. Prognoze

A. Investigații de încălcare a legii concurenței

Există o tendință de creștere a numărului de investigații dacă ne raportăm la ultima perioadă de activitate. Astfel:

  • În 2014 – au fost declanșate 9 investigații noi;
  • În 2015 – au fost declanșate 13 investigații noi;
  • În 2016 – au fost declanșate 12 investigații noi.

La ce să ne asteptăm în 2017: Ne așteptăm la o creștere a numărului de sesizări și plângeri. Aceasta datorită faptului că din ce în ce mai mulți agenți economici se îndreaptă către autoritatea de concurență atunci când consideră că au fost restricționați într-o anumită activitate.

Această abordare are însă și o latură negativă atunci când dispute pur comerciale sunt prezentate autorității de concurență drept încălcări. Numărul crescut de plângeri și sesizări va genera și o creștere (10 – 15 %) a numărului de investigații noi declanșate de Consiliul Concurenței.

B. Investigații sectoriale

Investigațiile sectoriale sunt mijlocul cel mai eficient de a cunoaște o piață de către autoritatea de concurență. Mecanismul folosit destul de des de Comisia Europeană a fost preluat și la nivel național, existând o tendință de creștere a numărului de investigații sectoriale.

  • În anul 2015 nu a fost declanșată vreo investigație sectorială;
  • În anul 2016 – au fost declanșate 5 anchete sectoriale noi privind: piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale din România, piaţa drepturilor de autor şi drepturile conexe, piaţa serviciilor bancare de retail, sectorul producţiei şi comercializării cimentului din România, comerţul electronic – componenta referitoare la strategiile de marketing.
Citeste si...  Tulburare mare

La ce să ne așteptăm în 2017: În 2017 sunt de așteptat investigații noi de cunoaștere a pieței în zona de industrie și energie, în segmentul bancar, precum și în zona de comerț alimentar și este de așteptat să fie publicate rezultatele investigațiilor sectoriale declanșate în anul 2016 (cel mai probabil rezultate preliminare). Dacă ne raportăm la experiența trecutului, investigațiile sectoriale pot genera investigații privind posibile încălcări ale legii concurenței.

C. Sancțiuni

Sistemul sancționator aplicabil în România în materie de concurență permite sancțiuni de până la 10 % din cifra de afaceri din anul anterior sancțiunii. În anul 2016, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în sumă de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane de euro).

La ce să ne așteptăm în 2017: Este de așteptat ca valoarea sancțiunilor să crească în anul 2017 în măsura în care o serie de investigații în curs vor fi finalizate. Nivelul sancțiunilor va avea în vedere și dimensiunea cifrei de afaceri a agenților economici vizați (este posibil ca numărul de cazuri finalizate să fie mai mic decât în anul 2016, dar sancțiunile să crească în funcție de cifra de afaceri a agenților implicați).

 D. Concentrările economice

Anul 2016 a fost unul foarte bun pentru operațiunile de fuziuni și achiziții. Consiliul Concurenței a analizat 59 de concentrări economice (față de numai 35 în anul 2015 și 42 în anul 2014).

La ce să ne așteptăm în 2017: Este de așteptat ca numărul de operațiuni analizate de către Consilul Concurenței să scadă în anul 2017, fără însă a ajunge la nivelul din anul 2015. Această tendință este preconizată ca urmare a faptului că în acest an investitorii par a manifesta prudență în privința activităților din România, precum și ca urmare a faptului că operațiunile de dimensiuni mai mici vor crește (acestea nefiind supuse controlului Consiliului Concurenței, neîndeplinind condiția  pragului de cifră de afaceri).

Citeste si...  Inventatorii roții

 E. Inspecții inopinate

Anul 2016 a fost unul foarte activ în privința inspecțiilor inopinate, Consiliul Concurenței efectuând 13 acţiuni de inspecţie inopinată la 68 de sedii şi puncte de lucru. În plus, în anul 2016 am avut în premieră prima inspecție inopinată a Comisiei Europene în România (pe piața de comercializare de gaze naturale).

La ce să ne așteptăm în 2017: Este greu de estimat dacă numărul inspecțiilor inopinate va scădea (dar aceasta pare a fi varianta cea mai probabilă), însă este de așteptat ca tendința prelevării forensic a datelor să continue (procentul în care astfel de operațiuni vor fi efectuate este asteptat să crească). Aceasta va genera o nevoie suplimentară de pregătire și conformare pentru societățile care sunt susceptibile de astfel de controale de concurență (inclusiv în zona persoanelor responsabile de domeniul IT).

 F. Atacarea deciziilor Consiliului Concurenței

În anul 2016 s-a inregistrat o reducere ușoară de 4,5% față de anul 2015 a dosarelor în care autoritatea de concurență a avut calitate procesuală.

La ce să ne așteptăm în 2017: Aceasta tendință este de așteptat să continue și în anul 2017, dar nu ca urmare a scăderii apetitului de contestare al părților investigate, ci în special ca urmare a creșterii numărului de cazuri în care părțile investigate au apelat la procedura recunoașterii încălcării.

Infografic_Dreptul concurentei_Trenduri 2017

 Bine de știut!

PeliFilip este una dintre societăţile de avocatură de top din România care furnizează asistenţă de cea mai înaltă calitate în toate ramurile de drept relevante pentru afaceri care operează în România sau au în vedere România.

Specializaţi în proiecte complexe care implică o abordare inovatoare, avocaţii PeliFilip au experienţă extinsă şi elocventă în domenii structurale, cum sunt fuziuni şi achiziţii, servicii financiare şi piaţă de capital, proiecte imobiliare, de infrastructură şi concesiuni, energie, media și telecomunicații, drept societar, comercial, dreptul concurenţei, dreptul muncii.

Citeste si...  Firea, din redacția Saptămânii Financiare spre Președinție

De asemenea, firma de avocatura asigură asistență și reprezentare în litigii și arbitraje cu implicații semnificative pentru afacerile clienților.


Sursa: Cătălin Suliman, Partener PeliFilip: Tendințe în materie de concurență în anul 2017


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *