Cazurile rare de inflamații cardiace la tineri în legătură cu vaccinul anti COVID

0
vaccin vaccinare
- Reclama -

Cazurile rare de inflamaţii cardiace la adolescenţi şi adulţi tineri au legătură cu vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, a afirmat o comisie de medici care acordă consultanţă Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, într-o prezentare publicată miercuri, transmite Reuters, citată de News.ro.

 

Grupul tehnic de lucru pentru siguranţa vaccinurilor (VaST) a afirmat în raport că riscul de miocardită sau pericardică în urma vaccinări cu vaccinurile bazate la ARNm la adolescenţi şi adulţi tineri este notabil mai ridicat după a doua doză şi la bărbaţi.

CDC a afirmat într-un alt raport că pacienţii cu inflamaţie cardiacă după vaccinare se recuperează în general după simptome şi se descurcă bine.

Vezi și Kovesi: „risc ridicat” de delictele cu banii din Fondul de recuperare al UE

Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) se reuneşte miercuri pentru a evalua posibilitatea unei legături între afecţiunile cardiace şi vaccinurile ARNm. VaST este un subgrup al ACIP.

- Reclama -

CDC investighează de câteva luni cazuri de inflamaţie cardiacă, în principal la bărbaţi tineri.

Ministerul israelian al sănătăţii a declarat la începutul acestei luni că a văzut o posibilă legătură între astfel de cazuri şi vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer.

CDC a anunţat la începutul acestei luni că evaluează în continuare riscul asociat cu această afecţiune şi că nu confirmă o relaţie de cauzalitate între vaccinuri şi problema cardiacă. Cu toate acestea, agenţia a declarat că un număr de tineri mai mare decât era de aşteptat au suferit inflamaţii cardiace după cea de-a doua doză de vaccinuri ARNm pentru Covid-19, cu mai mult de jumătate din cazuri raportate la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani.

Dr. Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului de siguranţă pentru imunizare al CDC, a afirmat într-o prezentare că datele de la unul dintre sistemele de monitorizare a siguranţei agenţiei – Vaccine Safety Datalink (VSD) – sugerează o rată de 12,6 cazuri pe milion în cele trei săptămâni după a doua doză de vaccin, la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 39 de ani.

ACIP va discuta despre beneficiile vaccinurilor ARNm faţă de riscul potenţial pentru adolescenţi şi adulţi tineri de a dezvolta afecţiunea cardiacă, potrivit agendei agenţiei.

Deşi oficialii din domeniul sănătăţii din Israel au stabilit că există probabil o legătură între vaccinare şi inflamaţia inimii, îngrijorările cu privire la varianta mai infecţioasă a coronavirusului Delta au determinat ţara să recomande vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Pfizer, al cărei vaccin a fost autorizat pentru utilizare la americanii de până la 12 ani, a afirmat anterior că nu a observat o rată mai mare de inflamaţie a inimii decât s-ar fi aşteptat în mod normal în populaţia generală.

Moderna a spus că nu poate identifica o asociere cauzală între cazurile de inflamaţie cardiacă şi vaccinul său.

Peste 138 de milioane de americani au fost până acum complet vaccinaţi cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm, conform datelor CDC.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele