În ce condiţii poţi circula cu permisul suspendat

0

Poliţiştii vă pot lua permisul dacă vă prind că încălcaţi anumite reguli rutiere, dacă adunaţi 15 puncte de penalizare în ultimul an sau dacă sunteţi implicaţi în accidente cu victime. În unele condiţii, însă, şoferii pot circula chiar şi cu permisul suspendat.

Citiți Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin are de încasat 62 de miliarde de lei vechi de la prostituate

Deşi mulţi nu acordă foarte multă atenţie punctelor de penalizare, acestea vă pot lăsa fără permis. Asta dacă adunaţi 15 puncte de penalizare în ultimul an. În acest caz veţi rămâne fără permisul de conducere preţ de o lună.

Dacă şoferul în cauză cumulează din nou cele 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări, i se ia permisul pentru două luni, nu doar pentru o lună.

Dacă însă conducătorul auto comite infracţiuni la regimul rutier, dacă este implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, după ce a încălcat o regulă de circulaţie ce prevede suspendarea dreptului de a conduce permisul se ia pentru 90 de zile.

Asta chiar dacă instanţa decide renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei. Cei care rămân fără permis 90 de zile sunt obligaţi să susţină testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie. Dacă nu o fac, perioada de suspendare se mai prelungeşte cu încă 30 de zile.

Când puteţi conduce cu permisul suspendat

Cu toate acestea, există o situaţie în care cei care rămân fără permisul de conducere pot să conducă în continuare.

Este vorba despre situaţia în care şoferul se simte nedreptăţit şi contestă procesul verbal de constatare a contravenţiilor.

Se poate face asta printr-o plângere, care trebuie depusă în termen de 15 zile, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea practic suspendă executarea amenzilor şi sancţiunilor contravenţionale de la data înregistrării acesteia şi până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti. Dacă, însă, instanţa nu vă dă dreptate şi menţine procesul verbal realizat de către poliţist, trebuie să vă prezentaţi la Serviciul Rutier şi să predaţi permisul de conducere în cel mult 15 zile de la pronunţare.

Dacă nu faceţi asta, perioada suspendării se mai majorează cu încă 30 de zile.

Dacă vi s-a luat permisul pentru 60 sau 90 de zile, puteţi beneficia de o reducere la 30 de zile a suspendării dacă aţi fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, dacă aveţi permisul de mai mult de un an, în ultimii doi ani nu aţi mai avut permisul suspendat şi dacă în ultimii trei ani nu aţi mai beneficiat de o reducere a suspendării.

Dacă însă aţi fost implicat într-un accident de circulaţie cu pagube materiale în timp ce conduceaţi băut sau vi s-a luat permisul pentru că nu aţi oprit la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele erau coborâte sau semnalele cu lumini roşii sau sonore sunt în funcţiune, nu aveţi şanse să beneficiaţi de o reducere a suspendării.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele