drula alde europ

Ce știm despre platforma ”Curaj pentru România” care vrea reformarea USR

Stefan Alexiu

USR se ”scutură” de politicienii de la fostul PLUS sub conducerea temporară a lui Cătălin Drulă, secondat de fostul lider al partidului, Dan Barna. Oamenii lui Dacian Cioloș s-au regrupat deja sub steagul noii formațiuni politice numite REPER. În USR a apărut o mișcare reformatoare numită platforma ”Curaj pentru România”.

 

Pornit ca un grup restrâns, platforma ”Curaj pentru România” a avut prima ieșire publică la începutul lunii mai, la Sibiu, acolo unde a organizat un eveniment în care a lansat un manifest pentru reformarea partidului. Încă de atunci, aceștia avertizau că USR riscă să se rupă și să cadă în irelevanță.

Membrii fondatori ai grupului Curaj sunt:

primarul Brașovului Allen Coliban,

europarlamentarul Nicu Ștefănuță,

deputații Mihai Polițeanu

Cătălin Teniță,

Senatorul Irineu Darău, candidatul la recentele alegeri pentru președinția partidului.

Acesta din urmă critica în aceeași perioadă că USR a ajuns să fie condus de „aceeași echipă, de aceiași oameni, iar întregul partid a ajuns acum într-un impas major”. Totodată, Darău a afirmat că „este obligatoriu ca această echipă de la vârf să accepte că ceva trebuie schimbat în stilul lor de conducere”.

La o zi după demisia lui Cioloș din USR, „echipa Curaj” a transmis un comunicat de presă în care vorbește despre nevoia unei „schimbări majore” asupra conducerii partidului.

„Susținem și insistăm că în USR PLUS este nevoie de o schimbare majoră și că actuala conducere nu poate avea un cec în alb să conducă discreționar partidul, după eșecurile repetate din ultimii ani. Noi alegem acum să rămânem în partid și continuăm să ne luptăm cu PSD și PNL, dar totodată continuăm să ne luptăm pentru o reformă profundă a USR PLUS. Suntem sute de membri care am aderat deja la valorile și principiile echipei Curaj pentru România, alături de alte mii de membri care ne-au susținut de-a lungul timpului – de la membri din Biroul Național, europarlamentari, parlamentari, primari, viceprimari, consilieri, până la membri fără funcții interne sau publice. În partid sunt foarte mulți oameni care gândesc la fel ca noi și au nevoie de o alternativă la actuala conducere. Echipa Curaj este acea alternativă și are propuneri clare pentru viitorul USR PLUS”, a transmis grupul.

Citeste si...  Băsescu: Iohannis se poate folosi de referendum pentru a se implica în campanie

Vezi și Dacian Cioloș demisionează de la șefia USR dacă partidul îi respinge o serie de reforme

Demisia lui Dacian Cioloș de la șefia USR din luna februarie a declanșat atunci un adevărat exod după ce, în doar câteva zile, peste 400 de membri își semnau demisia din partid, în timp ce alții cereau separarea dintre USR și PLUS.

În aceeași perioadă, mai mulți lideri, îndeosebi din vechiul PLUS, au pus la îndoială împlinirea fuziunii dintre cele două partide. Dragoș Tudorache afirma într-un interviu că „această fuziune nu s-a împlinit, mai avem multe de făcut până să ne asigurăm că suntem un tot”. Un mesaj similar transmitea și Dacian Cioloș care declara că fuziunea „a reușit parțial” și că mai este de lucru în ce privește funcționarea internă a partidului.

Dintre cei 80 de deputații USR care se află în Parlament 22 vin din PLUS. La Senat 6 dintre aleși provin din fostul partid al lui Cioloș din totalul de 25.

Aproximativ 5 parlamentari din USR ar urma să demisioneze și să se alăture lui Cioloș. Unul dintre ei ar putea fi deputatul USR Andrei Lupu, care a recunoscut joi, 2 iunie, că se gândește să plece din USR.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *