Cea mai veche operație din lume are peste 30.000 de ani

1

O dovadă de amputare chirurgicală a fost descoperită într-o peșteră din Indonezia, iar cercetătorii spun că rămășițele umane aparțin unei tinere care a trăit acum 31.000 de ani, scrie BBC.

Descoperirea dă înapoi originea acestei operații complicate cu peste 24.000 de ani, susțin specialiștii în domeniu.

Conform urmelor procedurii, persoana a fost îngrijită de comunitatea sa ani de zile până la moarte.

Arheologul Melandri Vlok, care a examinat cadavrul, a declarat că este „destul de clar” că a fost efectuată o intervenție chirurgicală.

Studierea detaliată a corpului, ale cărei detalii sunt publicate în revista „Nature”, arată că amputarea a avut loc când persoana era copil. Creșterea și vindecarea osului piciorului sugerează că și-a revenit și a mai trăit încă 6 până la 9 ani, murind probabil la sfârșitul adolescenței.

Acest mormânt a fost excavat într-o peșteră numită Liang Tebo, în Kalimantan de Est, un loc care are unele dintre cele mai vechi opere de artă rupestră din lume. Unul dintre cei trei cercetători care au găsit și excavat mormântul, Tim Maloney de la Universitatea Griffith din Australia, a declarat că a fost în același timp „entuziasmat și îngrozit” de descoperirea făcută:

Am îndepărtat cu mare grijă depozitele și am înregistrat jumătatea inferioară a rămășițelor. Am putut vedea că piciorul stâng era absent, dar și că fragmentele osoase rămase erau neobișnuite. Așa că am fost entuziasmați de gama de posibilități, inclusiv o intervenție chirurgicală, care a cauzat acest lucru„, a spus el pentru BBC News.

Mai apoi, echipa de excavare i-a cerut doctorului Vlok, care lucrează la Universitatea din Sydney, să examineze rămășițele. „Cu o astfel de descoperire„, a spus ea, „este un amestec de entuziasm și tristețe, pentru că acest lucru s-a întâmplat unei persoane. Această persoană, un copil, a experimentat atât de multă durere, chiar dacă a fost acum 31.000 de ani„.

Totodată, Maloney a explicat că, fiindcă această persoană a arătat semne că a fost îngrijită pe durata recuperării și pentru tot restul vieții, arheologii sunt încrezători că a fost vorba de o operație, mai degrabă decât de un ritual sau de o pedeapsă.

Pentru a-i permite să trăiască în acest teren muntos, este foarte probabil ca restul comunității să fi investit în îngrijirea ei„, a explicat cercetătorul.

Un arheolog la Universitatea Durham, profesoara Charlotte Robertson, a tras concluzia că această descoperire pun sub semnul întrebării ideea că medicina și chirurgia au apărut târziu în istorie:

Ne arată că grija este o parte înnăscută a ființei umane. Nu putem să ne subestimăm strămoșii„, a declarat cercetătoarea.

Aceste amputații, a subliniat Robertson, cer o cunoaștere cuprinzătoare a anatomiei umane și a igienei chirurgicale, precum și considerabile abilități tehnice:

În zilele noastre, dacă te gândești la amputație în context occidental, este o operație foarte sigură. Persoanei i se administrează anestezie, se folosesc proceduri sterile, există un control al sângerării și un management al durerii. Însă, în urmă cu 31.000 de ani, cineva efectuează o amputație pe această persoană și are succes„, a precizat prof. Robertson.

Maloney și colegii săi fac în prezent cercetări pentru a afla ce instrumente chirurgicale din piatră ar fi putut fi folosite acum 31.000 de ani.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele