Cel mai mare site rusesc de social media a fost cumpărat de Gazprom

1
- Reclama -

VKontakte, cea mai mare rețea de socializare din Rusia, a intrat sub controlul statului după ce o serie de companii legate de monopolul de stat Gazprom au cumpărat în mai multe tranzacții pachetul majoritar de acțiuni, anunță „Financial Times”.

Directorul executiv al companiei-mamă a VKontakte, VK – Boris Dobrodeev, a declarat vineri că demisionează, la o zi după ce USM Group, al miliardarului rus Alisher Usmanov, a declarat că și-a vândut participația în VK către Sogaz, o companie de asigurări afiliată Gazprom, în timp ce Gazprom Media a declarat că a achiziționat, de asemenea, o participație.

Astfel, cele două companii vor împărți controlul asupra VK, care a fost cunoscută până de curând sub numele de Mail.ru, precum și asupra altor mărci populare din rețeaua sa, cum ar fi platforma de socializare Odnoklassniki. VKontakte, care oferă mesagerie și știri, are aproximativ 100 de milioane de utilizatori activi, ceea ce o face cea mai mare rețea de socializare din Europa, potrivit Similarweb.

Amintim, Sogaz este considerată brațul de asigurări al Gazprom și îl are printre acționari pe Iuri Kovalciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Publicațiile rusești „RBC” și „The Bell” au citat surse care au declarat că succesorul lui Dobrodeev la cârma VK ar fi Vladimir Kiriyenko, șef al grupului de telecomunicații de stat rus Rostelecom și fiul adjunctului șefului de cabinet al președintelui Rusiei.

- Reclama -

Totodată, Alexei Miller, directorul general al Gazprom, care este și președintele Sogaz, a descris VK ca fiind o „investiție promițătoare„, a relatat agenția de presă „Interfax”.

Tranzacția este realizată în condițiile pieței„, a adăugat el. „Aș dori să remarc faptul că, în urma tranzacției nu a fost creată o singură entitate juridică de control„.

Mai trebuie spus că în ultimii ani, Moscova a folosit o serie de instrumente diferite pentru a exercita controlul asupra internetului rusesc, de la utilizarea forțelor de ordine pentru a aborda disidența online până la încercarea de a încetini unele site-uri web sau de a interzice în mod direct anumite VPN-uri și aplicații.

Pavel Durov, fondatorul VKontakte, a părăsit Rusia în 2014, după ce a afirmat că a fost presat să își vândă acțiunile deținute la compania de social media de către oligarhi favorabili Kremlinului. Și-a mutat apoi atenția asupra dezvoltării aplicației de mesagerie Telegram, pe care organismul de supraveghere a comunicațiilor din Rusia a încercat în 2018 să o interzică, dar nu a reușit.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele