Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre elevatoarele auto înainte de a investi într-un astfel de utilaj

0

Elevatoarele sunt un tip de utilaje grele care se folosesc în industria auto pentru ridicarea mașinilor de la sol în vederea depanării sau reviziei. În principiu, toate elevatoarele auto îndeplinesc același scop, dar există niște mici diferențe între ele care le fac speciale. Iată care sunt acestea și ce trebuie să cunoști în calitate de proprietar de atelier auto despre elevatoare pentru a face o investiție profitabilă.

 

De câte feluri sunt elevatoarele auto?

Dacă deții o vulcanizare sau un atelier auto mic și nu dispui de un buget de investiție foarte generos, cele mai bune elevatoare auto pentru tine sunt cele de tip foarfecă sau platformă, special create pentru vulcanizări. Cu ajutorul lor poți ridica de la sol aproape orice fel de autoturism de familie, într-un mod facil și practic. Pe de altă parte, dacă ai mulți bani de investit și îți dorești un utilaj cu adevărat special, sfatul experților este să investești de la început într-un elevator de direcție deoarece cu un astfel de aparat poți regla direcția roților unui automobil, ori de câte ori acesta a suferit un dezechilibru în urma unui impact cu un obiect dur, a trecut peste o groapă mai adâncă, sau a fost nevoie să i se schimbe cauciucurile între anotimpuri. Elevatoarele auto de direcție sunt în general elevatoare auto de tip foarfecă, specializate pentru astfel de operații, dar bineînțeles la fel de eficiente și pentru executarea unor alte tipuri de servicii.

La momentul acesta, mai ales în România, pentru că au un raport preț / calitate absolut extraordinar, cele mai populare tipuri de elevatoare auto sunt cele dotate cu două coloane. Cu toate că sunt mult mai ieftine decât alte modele de elevatoare, elevatoarele auto cu două coloane au puteri mari de ridicare și pot fi folosite chiar și pentru autoturisme mai mari, de tipul SUV-urilor. Singurul dezavantaj pe care îl au elevatoarele auto cu două coloane este faptul că ocupă mult spațiu și pentru că au nevoie de ancorare în podea, nici nu pot fi mutate dintr-un  loc în altul după bunul plac al proprietarului atelierului.

Ai nevoie de autorizație specială pentru a folosi elevatoare auto?

În mod legal, niciun proprietar de atelier auto nu poate folosi un elevator fără obținerea unei autorizații speciale, din partea autorităților competente. Această autorizație implică destul de multă birocrație, dar cel mai important lucru în vederea obținerii ei este îndeplinirea tuturor indicațiilor producătorului în legătură cu modul de instalare al utilajului în care s-a investit.

Elevatoarele auto de tip platformă sau cele cu patru coloane de exemplu, nu trebuie să fie ancorate în podea pentru a putea fi folosite în siguranță. În schimb, unele elevatoare de tip foarfecă, în special cele îngropate, care atunci când nu sunt folosite se coboară în pământ și formează la nivel cu podeaua o suprafață perfect plană, precum și elevatoarele auto cu două coloane care nu au stabilitate pe cont propriu având doar două puncte de susținere, trebuie fixate în așa fel încât să nu se transforme într-un pericol în timpul utilizării.

Dar toate lucrurile menționate mai sus, precum și o mulțime de alte detalii și sugestii legate de instalarea elevatoarelor auto, se găsesc în manualul de instalare care însoțește utilajul la livrarea sa și care este conceput de producătorul acestuia.

La eqp.ro, unul din cei mai importanți distribuitori de utilaje, piese, echipamente și scule auto din România, orice antreprenor sau investitor din industria auto care dorește să achiziționeze un elevator eficient, convenabil ca preț și de înaltă calitate, poate găsi o gamă largă de utilaje din care să aleagă aparatul potrivit.

Prețurile pentru un elevator auto profesional încep de la câteva mii de lei și pot ajunge la câteva zeci de mii de lei în funcție de modelul elevatorului. Dar așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, dacă nu se dorește un aparat cu funcții speciale, ca cele necesare pentru reglarea direcției roților de exemplu, un elevator auto pentru vulcanizare este în primul rând o investiție inspirată, dar și foarte profitabilă!

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele