China: Magnat financiar condamnat la moarte pentru corupție

1
china covid

Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat marţi la pedeapsa capitală pentru „corupţie şi bigamie”, a anunţat justiţia chineză, transmit AFP şi Xinhua.

 

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de încasarea unor comisioane ilegale în valoare de 215 milioane de euro şi de tentativa de a obţine altele în sumă de 13 milioane.

Sumele au fost „extrem de mari, circumstanţele deosebit de grave şi intenţiile extrem de răuvoitoare”, a explicat tribunalul din Tianjin (nordul Chinei).

Vezi și SUA sar în ajutorul minorității musulmane uigure persecutată de China

Lai Xiaomin (58 de ani) a fost găsit vinovat şi de bigamie, stabilindu-se că „a trăit multă vreme cu alte femei”, în afara căsătoriei, şi cu care a avut copii nelegitimi.

Fostul şef de corporaţie a făcut mărturisiri în ianuarie 2020, în imagini difuzate de televiziunea publică CCTV care au mai arătat între altele seifuri şi dulapuri pline cu teancuri de bancnote într-un apartament din Beijing care i-ar fi aparţinut lui Lai.

Imaginile au mai arătat şi maşini de lux şi lingouri de aur pe care Lai le-ar fi acceptat ca mită.

Acesta a asigurat totuşi că nu a „îndrăznit” să cheltuiască nimic din banii respectivi.

Vezi și Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost câștigat de Ilham Tohti, profesorul uigur încarcerat în China

China a lansat o vastă campanie anticorupţie în 2012, după instalarea preşedintelui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, şi peste un milion şi jumătate de cadre de partid au fost sancţionate ulterior.

Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat practica „mărturisirilor televizate” din China, afirmând că în multe cazuri acestea sunt obţinute sub tortură sau şantaj, menţionează AFP.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele