Chipul lui Putin, proiectat pe turnul de rafinărie Lukoil, protest anti-război Greenpeace

1

Activişti Greenpeace au organizat un protest, miercuri seară în faţa rafinăriei Lukoil din Ploieşti, proiectând pe turnul societăţii chipul lui Putin şi mesajele ”Stop Putin Stop!”, ”Stop combustibili fosili din Rusia!”

Protestatarii Greenpeace cer UE şi Guvernului României să renunţe imediat la  importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, susţinând că este nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia pentru încetarea războiului.

”În ziua 57 de la începerea războiului lui Putin, doar Statele Baltice şi Polonia şi-au asumat un embargou asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia. Restul statelor europene, inclusiv România, finanţează războiul lui Putin în Ucraina.

Până în acest moment au plătit peste 38 miliarde de euro din prima zi de război. Compania Lukoil are operaţiuni în zeci de ţări din întreaga lume şi este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft.

Chiar dacă a avut de suferit după primele 5 sancţiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia pentru încetarea războiului şi instaurarea păcii”, se arată într-un comunicat de presă a Greenpeace România.

Imaginea lui Putin proiectată pe rafinăria Lukoil Ploiești. Protest  Greenpeace împotriva invaziei din Ucraina

„Europa finanţează războiul lui Putin din Ucraina prin importul de combustibili fosili.

Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiţi din calea războiului şi să oprim masacrul din oraşele ucrainene, atunci trebuie să renunţăm imediat la gazul, petrolul şi cărbunele rusesc, indiferent de costurile economice pe care le implica o astfel de decizie.

E vremea să fim cu adevărat oneşti şi să răspundem la întrebarea  – Suntem dispuşi să renunţăm la petrolul rusesc pentru a salva vieţi omeneşti? Soluţii există. Trebuie doar să ne asigurăm că autorităţile din România le şi implementează.

Este timpul ca liderii mondiali şi instituţiile financiare să întrerupă toate legăturile cu companiile ruseşti de combustibili fosili şi, prin urmare, să promoveze pacea şi justiţia climatică”, susţine expertul în Climă şi Energie Greenpeace România, Vlad Cătună, conform sursei citate.

Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene. În 2021 ţările europene au plătit până la 285 de milioane de dolari pe zi pentru petrolul rusesc.

În ultimele săptămâni, Greenpeace a protestat împotriva importurilor de combustibili fosili proveniţi din Rusia prin acţiuni în mai multe ţări UE, dar şi prin petiţii.

Chipul lui Vladimir Putin a fost proiectat pe turnul rafinăriei Lukoil din  Ploiești. GALERIE FOTO - Stirileprotv.ro

Greenpeace face un apel la Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să impună imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruseşti în Europa, şi către Prim-Ministrul Nicolae Ciucă să pună capăt importurilor acestora în România.

Peste 1000 de români au semnat deja petiţia în primele ore de la lansare: https://suport.greenpeace.ro/energiepentrupace

Contactat telefonic, ofiţerul de presă al companiei Lukoil, Dana Dănulescu, a precizat că nu comentează cu privire la acest protest, dar că există dubii cu privire la prezenţa proiecţiilor pe turnurile rafinăriei din Ploieşti.

Pe de altă parte, Laura Bonciu, reprezentantul Greenpeace România susţine că acest protest a existat cu adevărat, fiind organizat miercuri 20 aprilie între orele 20.30 şi 21.30.

Vă recomandăm și: Premierul Ciucă vorbește de speculă în comerț

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele